BeFem Letnje feministicke igre 2017

Olimpijske igre su u svoje redove prvi put uvrstile žene 1900. godine, četiri godine nakon održavanja prve moderne Olimpijade u Atini, i to samo u dve discipline. Iako su se žene izborile za više od 40% u ukupnom broju takmičara na Letnjim olimpijskim igrama u Brazilu 2016, ulaganje u ženske igre je nedovoljno, a ženske pobede se ne slave glasno koliko zaslužuju.

Kako bismo bile u korak sa svim izazovima koje živimo, nedeljno lenčarenje 18. juna menjamo za letnje feminističke igre u Kulturnom centru Grad, Braće Krsmanović 4, Beograd.

Da naučimo da igramo na sigurno, pomoći će nam Marika Smit, edukatorka za seksualno obrazovanje iz Švedske, sa svojim stručnim vodičom za erotske igračke i sjajan seks. Telesno se vežba i kroz seksualno, a nedostaje nam sigurnih prostora o razgovoru o ženskom iskustvu u seksu.

Diskutovaćemo o konceptu javnog zdravlja, o tome ko nas i na koji način pregleda i leči. Pitanje zdravstvene nege ukrštamo sa socijalnim i ekonomskim uticajima na negu koju (ne) dobijamo u zdravstevenim ustanovama.

Ukrštanjem se bavimo i kroz debatu o klimatskim promenama i pitamo kakvo upravljanje društvenim i ekološkim procesima je potrebno da bismo postigli rodnu ravnopravnost i održivi razvoj?

A šta bi bio BeFem, da ne ukrstimo i kukove na plesnom podijumu! Naučićemo više o plesnim tehnikama samoosvešćivanja i revolucionarnim potencijalima trbušnog plesa.

Kao što sve dobro znamo, žene slušaju i sviraju pank, proizvode i piju pivo. Pivo, pank i žene je omaž panel ženskom stvaralaštvu u ovom žanru.

Letnje feminističke igre su prostor za povezivanje različitih feminističkih praksi, ali i različitih identiteta poput rase, klase i seksualnosti u kojem bivamo svjesne da ne postoji koncept globalne žene i globalnog ženskog iskustva.

BeFem nosi jaku političku poruku: jedino transnacinalno povezane, koristeći snagu različitih identiteta koji nas grade, uz snažnu feminističku oštricu, možemo da se suprotstavimo nacionalističkim i patrijarhalnim politikama koje vladaju.

Bavićemo se transformacijom grada, (iz)gradnji naših perspektiva, učiti kako da volimo svoja tela, praktikujemo etiku brige i snagu igre. Jer BeFem jeste kretanje, misao i akcija koja (se) igra u nesigurna vremena.