Befem 2010

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, promoviše ideje i politike feminizma. Festival nastaje kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Program BeFema 2010 fokusiran je na preispitivanje i promišljanje različitih feminističkih strategija u procesu i borbi za emancipaciju žena, ali i izgradnji političkog modela društvene solidarnosti sa Drugim izloženim diskriminaciji.

BeFem 2010 rezultat je saradnje i razmene znanja aktivistkinja i aktivista, teoretičarki i umetnica iz Švedske, Srbije i regiona, a podržan je od strane Švedskog instituta. Festival nam donosi diskusione forume, radionice, žensko filmsko stvaralaštvo, stand up komediju, stensil akcije, DJ performanse.

Drugi po redu BeFem održaće se 11. i 12. decembra u Kulturnom centru REX, Jevrejska 16 i Klubu Apartman, Karađorđeva 43.

 pdf befem

Program

gallery befem

Galerija

2010 plakat

Befem 2010 - Izvđači

Liv Strömquist

Liv Strömquist

Liv Strömquist jejedna od najpoznatijih švedskih autorki stripova. Objavila je četiri knjige od prvog pojavljivanja 2006. godine. Oba njena zadnja albuma "Prince Charles' feeling" i "Einste"in's wife" daju duhovitu i utemeljenu kritiku slike romantične ljubavi i nuklearne porodice kroz primere iz pop kulture i istorije. Liv takođe radi kao novinarka u Švedskom javnom radio servisu i ima dugu istoriju političkog i feminističkog aktivizma.
Christoph Fielder

Christoph Fielder

Christoph Fielder je feministički aktivista stacioniran u Štokholmu u Švedskoj. Već dugi niz godina uzima učešće u različitim feminističkim akcijama. Pored toga, organizovao je queer-feministički filmski festival u Štokholmu i vodi qeer-feministički pank klub pod imenom Queers, Beers and Rears. Koautor je knjige We are Misfits! - Queer-feminist activism and anarchist visions. Christoph je jedan od članova odbora Equality Agency.
Shade Jalali

Shade Jalali

Radi kao savetnica za ravnopravnost u sedištu sindikata "Unionen" u Švedskoj. Njena ambicija je da svet učini boljim mestom za život. Završila studije roda, sociologije i međunarodne migracije i etničkih odnosa, po čijem završetku se angažovala u Svedskom crvenom krstu. "Ravnopravnost, po meni, znači da svako ima pravo da izabere ko je i šta želi da bude. Ali, takođe, verujem i u solidarnost i snagu većine kako bi se desila promena".
Cicely Irvine

Cicely Irvine

Ona je Cicely. Pravi muziku za filmove ali je takodje nastupla uživo sa loop mašinom. U toku ovih pola sata odvešće vas na putovanje kroz vaš um. Dopustite da njena muzika, kroz nju, dopre do vaših najdubljih svetova i od vas do nje. To je dirljiva razmena. Cicely kaže: Želim da ovo bude interaktivni performans, slobodno upotrebite svoj glas zajedno sa mnom.
FENS Teatar

FENS Teatar

FENS teatar osnovan je februara 1999. godine. Feminističkim procedurama i politikama nastao je kao diplomski rad Biljane Stanković - Lori na Ženskim studijama i istrazivanjima "Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu. FENS teatar, kao političko - izvođačka reakcija na društveni položaj žena, jeste stara umetnost sa novim odgovornostima. Pravac koji pratimo je pozorišni minimalizam sa akcentom na iznošenje jasne feminističke političke poruke. FENS teatar bio je deo mobilnog medicinskog tima Novosadskog Humanitarnog Centra 1999 – 2002. godine i ima više od 40 izvođenja u izbegličkim kampovima, podrumima, na poljanama kao i na stepeništu. FENS teatar je do sada izveo ukupno 135 predstava / performansa u ex YU regionu. U ime FENS teatra igralo je vise od 15 različitih žena no samo su dve glumice odgovorne za kontinuum od 11 godina. Svrha nastanka grupe bila je potreba za još jednom vrstom aktivizma i edukacije u novom mediju.
Le wHORe

Le wHORe

Sve je pocelo upoznavanjem sa i pracenjem rada Lezbora iz Zagreba, kao i razmisljanjem o tome kako zenskom aktivizmu u Srbiji nedostaje akcija koje podsticu zensku radost. S razlogom je nas aktivisticki rad pun tema rata, nasilja, borbe protiv vrlo prisutnog patrijarhata svuda oko nas. Stvaranjem zenskog hora zelimo da doprinesemo malobrojnim aktivnostima koje imaju za cilj podsticanje radosti i slobode zena/zenskog aktivizma. Hor je otvoren prostor za sve zene, bez obzira na glasovne mogucnosti. Hor je prostor u kome razvijamo i osnazujemo svoj glas. Hor promovise lezbejsko-feministicku egzistenciju i vrednosti.
Moa Svan

Moa Svan

Moa Svan je stand-up komičarka koja radi kao radio i TV voditelj u Švedskoj. Ima svoj kabere u Štokholmu i kreira humorističku emisiju na omladinskom kanalu na Švedskom radiju. Emisija se zvala Kyss min plysch i feministkinje širom Švedske je naprosto obožavaju. Trenutno je u Beogradu kako bi po prvi put na engleskom izvela svoju stand-up tačku
DJ Elle. M.

DJ Elle. M.

Jedinstven spoj umetnosti, originalnosti i ženske intuicije. Ukoliko imate ikakav doticaj s underground elektronskom glazbenom scenom u Sarajevu, njeno ime niste mogli izbjeći Ilvana Dizdarević /Elle.M. Rođena u Sarajevu, gdje ljubav prema glazbi otkriva još kao djevojčica puštajući muziku s kaseta. Sve počinje u kultnoj alternativnoj kafani Barhana. Nešto kasnije počela je puštati muziku i u klubu Budha bar, zatim Fis, te Balkan u kojima je i danas možemo čuti. Svoj prvi ozbiljniji nastup kao djane izdvaja gig sa zatvaranja V-day-a 2008. godine u Fis Kulturi, sa mnogo jakim Starkama. Od tada zabilježeni festivali su PitchWise/Sarajevo 2008, mesto zensk/Ljubljana 2008, Dani Sarajeva/ Beograd 2009,VOX feminae/Zagreb 2009, Young Artist group exhibition (YAGE)/Sarajevo, tokom 2009. Sredinom 2010. god. rađa se muzičko veče "LaTe DiNNer ShoW with Elle.M", koje i danas hrabro vodi, kako voli reći samo srijedom, u kultnoj Fis Kulturi.
DJane Jasmina

DJane Jasmina

Bila je 1999. godina kada Jasmina Mameledžija prvi put staje za pult. Učila miksati na Radiju 3, onomad njenoj drugoj kući. Kao prva djana u zemlji probudila je interes domaće i svjetske javnosti pa o njoj snimiše dokumentarce i napisaše novinske članke što joj je otvorilo i vrata mnogih međunarodnih klubova. Pušta sve što voli: prljavo, minimalno, duboko, udarno. Nekad je to mračniji set, minimalan i ozbiljan, a nekad progresivan i eklektičan, a Depeche Mode, Radiohead i Underworld ploče su uvijek u njenim koferima. To zvuči nešto kao woaum bom bom tum tum piu quich bang vau tata fiiiuuuu i ponekad lalala. Kaze da je djing, pored laganog kretanja po plesnom podiju, za nju najbolji osjećaj na svijetu. Jasmina je članica provokatvnog tria Starke.
Anđela Mujčić

Anđela Mujčić

Rođena u Nišu 1981. god. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu 2005. god. Specijalističke studije pohađala tokom 2008. i 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na Fakulteta umetnosti u Nišu Izlagala tri puta samostalno, kao i na preko 40 grupnih izložbi Učesnica 12 likovnih kolonija Član ULUSa i ArtEQ umetničke grupe Dobitnica druge nagrade na kreativnom multimedijalnom konkursu "Voyage Blue".