Befem 2011

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, promoviše ideje i politike feminizma. Festival nastaje kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Proizvodnja feminističkih znanja i politika stvara resurse za tehnologije otpora patrijarhalnim centrima moći. BeFem 2011 nam donosi mnoštvo glasova i tela koja će pokazati da li i na koji način različite feminističke intervencije u javnom prostoru i zajednici menjaju stvarnost i prave pukotine u sistemima koji se iznova re/tradicionalizuju.

BeFem 2011 je nastao kao rezultat solidarnosti, rada i zajedničkih emancipatorskih praksi između aktivistkinja, teoretičarki, umetnica iz Srbije, Švedske i regiona, a podržan je od strane Švedskog instituta, u okviru Creative Force programa. Treći po redu BeFem sadrži diskusione forume, radionice, žensko filmsko, književno, likovno stvaralaštvo, performanse, pozorišne monodrame, DJ performanse, eksperimentalne zvuke.

Ove godine festival se održava 3. i 4. decembra u KC Grad, Braće Krsmanović 4.

pdf befem

Program

promo

Uloga žena u (post)revolucionarnom kontekstu: Slučaj Egipat

egipat

BeFem, Centar za ženske studije i Kvinna till Kvinna pozivaju vas na javni razgovor sa
aktivistkinjama ženskog pokreta iz Egipta na temu: 

Uloga žena u (post)revolucionarnom kontekstu: Slučaj Egipat

 

Program

Četvrtak, 25.oktobar 18:00h, KC GRAD, Braće Krsmanović 4

Iako su žene odigrale ključnu ulogu u Arapskom proleću, nedugo nakon revolucije u Egiptu i smene dotadašnjeg predsednika Mubaraka, političke debate koje su usledile, predvođene konzervativnim strujama, ozbiljno su dovele u pitanje status žena kao građanki u budućem egipatskom društvu. Tokom razgovora, gošće-aktivistkinje pokreta za ženska ljudska prava u Egiptu, izneće svoja viđenja trenutne političke situacije, s posebnim osvrtom na rastuće probleme i izazove sa kojima se susreću u pokušaju reforme egipatske države i procesu izgradnje ravnopravnog, slobodnog i sekularnog društva. Politički izazovi sa kojima se suočava egipatsko društvo predstavljaju istovremeno i povod za dublje zajedničko promišljanje potrebe za novim metodama borbe, kao i novim shvatanjima pojma političkog zajedništva.

Govore:

AFAF ALLY SAAD, Heya Foundation

MOZN HASSAN, Nazra for Feminist Studies

AZZA ABDELMEGUID, Appropriate Communication Techniques

HALA MOHAMED ALY, Egyptian Foundation for Family Development

REDA MOHAMED ALY, Egyptian Foundation for Family Development

Moderacija: Katarina Lončarević, Centar za ženske studije

BeFem, festival feminističke kulture i akcije (www.befem.org), za cilj ima kako promociju ideja i politika feminizma, tako i animiranje mladih djevojka i žena da se ukljuce u rad scene i daju doprinos u re/konstrukciji stvarnosti. Festival nastaje kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Centar za ženske studije, Beograd (www.zenskestudie.edu.rs) već više od dvadeset godina radi na razvoju i sprovođenju obrazovnog programa u oblasti feminističke teorije i studija roda. Pored alternativne nastave, Centar za ženske studije je tokom proteklih dvadeset godina razvijao i ostale aktivnosti koje pružaju podršku predavanjima i upotpunjavaju obrazovni profil ove organizacije. Među njima su pre svega izdavaštvo (časopis Ženske studije /sada Genero/), pokrenut 1995. godine, niz prevoda i knjiga domaćih autorki), biblioteka (formirana 1994. godine) i istraživanja.

Kvinna till Kvinna (www.kvinnatillkvinna.se) je švedska fondacija nastala sa ciljem pružanja podrške ženskim organizacijama u konflitnim i post-konfliktnim područjima. U Srbiji je prisutna od početka devedesetih godina prošlog veka, gde podržava participaciju žena u procesima izgradnje održivog mira, smatrajući da su rodna ravnopravnost, napredak društva u celini i postizanje održivog mira međusobno povezani procesi.

Telo, moć hrana - poziv

BeFem, feministički kulturni centar, Vas poziva na jednodnevnu radionicu i panel diskusiju u okviru ciklusa programa “Telo, moć, hrana”, u kojem sa aktivistkinjama i autorkama švedske antologije ”Eating Disorderly” (Ätstört) iz feminističke perspektive problematizujemo pitanja tela, savremenih telesnih diktata i poremećaja ishrane do kojih dovode.

Celokupni događaj se održava 14. i 15. septembra u KC Rex, Jevrejska 16.

 

Program

14. septembar 2012.

19.00.-21.00. Prezentacija i diskusija

Kako možemo da govorimo o “uznemirujućim” i “izopačenim” telima? Kako društvene norme o telima i jedenju utiču na nas, i kako su posmatrani poremećaji u ishrani? Šta je aktivizam gojaznih? Kako možemo da govorimo o telima i konzumiranju hrane iz feministicke ili kvir perspektive?

15. septembar 2012.

13.00.-18.00. Radionica

Društvene norme o telima i konzumiranju hrane imaju uticaj na sve nas, ne samo na nas koje/i smo klinički dijagnostifikovani/e sa poremećajima u ishrani.

Početna tačka ove radionice jeste razmena iskustava između Švedske i Srbije, gde su norme i praktične okolnosti naizgled povezane. Zajedno možemo odlučiti kako da iskoristimo ta zajednička iskustva u budućnosti – možda napraviti neku akciju?

Za učešće na radionici registrujte se najkasnije do 11. septembra na sledeću adresu: contact@befem.org

Gošće iz Švedske:

Hanna Hannes Hård, ko-urednica i spisateljica antologije Eating Disorderly

Martin Halldin, urednik švedske izdavačke kuće ETC

Annika Lindberg, ko-osnivačica feminističke aktivističke grupe sQFetT!

Program "Telo, moć, hrana" podržan je od strane Rekonstrukcije Ženski fond i Švedskog instituta (Swedish Institute). 

Biografije, BeFem 2011

Ivana Smiljanić je vizuelna umetnica, performerka i plesačica. Rođena je 1980. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na istom fakultetu magistrirala 2009. Realizovala desetak samostalnih izložbi i performansa i više od pedeset puta izlagala grupno u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2009. godinu i predstavnica Srbije na izboru za Henkel.Art.Award 2011.  Živi i radi u Beogradu.

www.ivanasmiljanic.com

 

Biografije

 

Lana Bastašić

Lana Bastašić

Lana Bastašić. Rođena u Zagrebu, 27. avgusta 1986. godine. Diplomirala komunikologiju 2009. godine. Godine 2010. diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Učestvovala na festivalima Ulaznica 2008, 2009 i 2010, Pontes 2009, Reč u prostoru 2010 i Odakle zovem 2010. Objavljuje kratke priče u zbornicima i časopisima širom bivše Jugoslavije. Sarađuje sa Sarajevskim sveskama, Malim novinama i banjalučkim Putevima. Završava master studije Teorije kulture na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U slobodno vrijeme piše kratku prozu, tetovira se i svira klavir.
G tačka, Horror Electro Pop sastav (Niš)

G tačka, Horror Electro Pop sastav (Niš)

Nanjušili ste G tačku. Nema nikoga ko bi mogao da nam postavi neko novo pitanje koje bi nam sada skrenulo pažnju. Naša misija je izdanak budućeg erotski osvešćenog društva, udarac strastvenoj fami o nemogućnosti i nepostojanju onoga za čim ljudski rod traga, izdatak iz ličnih budžeta posvećene spremnosti.
Biljana Stanković Lori

Biljana Stanković Lori

Biljana Stanković Lori je rođena u Novom Sadu 1974. godine. Diplomirala je na Katedri za Srpski jezik i književnost 1999. godine na predmetu "Analiza diskursa". Alternativne studije "Mileva Marić Ajnštajn" završila je takođe 1999. godine sa diplomskim radom: Feminističko pozorište "FENS teatar". Spoj aktivizma i umetnosti u radu Biljane Stanković rezultirao je osnivanjem i kreiranjem još jednog feminističkog, ovoga puta i lezbejskog, teatra ACT women. Involviranjem znanja, potreba i egzistencije marginalizovanih grupa Biljana Stanković na dalje ne trebuje druge istine za kreiranje svojih nastupa. Istraživanje tela, glasa, pokreta i ritma unutar ženskih i lezbejskih identiteta nakanilo je Biljanu Stanković da postane i pozorišna edukatorka (radionica; Ritmovi u nama). Trenutno radi kao koordinatorka u Novosadskoj Lezbejskoj Organizaciji NLO. U ovom delu aktivizma Biljana Stanković se opredelila za edukacije na temu coming out-a. Iz udobne pozicije uživanja u sopstvenoj autonomiji Biljana je zahvalna feminističkim i lezbejskim heroinama iz zemlje i sveta. Živi u Novom Sadu sa kujom Lenom i nekoliko prijatelja u glavi.
Jovana Dimitrijević

Jovana Dimitrijević

Jovana Dimitrijević se istovremeno bavi i carnal artom i bolnim body artom. Završila je Prvu tekstilnu školu u Leskovcu, bila primljena direktno na III godinu fakulteta HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ) u Holandiji a završila je Ženske studije. Studentski kulturni centar uvrstio je njene radove u izložbu povodom obeležavanja 40 godina postojanja zajedno sa radovima Jozefa Bojsa, Đine Pane i Marine Abramović. Kustoskinja je projekta Free Art Celebration.
http://www.seecult.org/files/Free-Art-Celebration-catalogue_0.pdf
Bend Bez Imena

Bend Bez Imena

Bend koji još uvek ne zna kako će se zvati. Bend koji još uvek ne zna kako će zvučati. Bend koji se oslanja na eksperiment i intuiciju.
Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman je švedska novinarka i spisateljica, rođena 1980e. Godine 2010 izdala je knjigu “Varat och varan” (Being and the commodity). Knjiga govori o prostituciji i surogat materinstvu iz feminističkog ugla.
Kakan Hermansson

Kakan Hermansson

Kakan Hermansson je švedska umetnica iz Stokholma, magistrirala likovne umetnosti u domenu keramike i stakla na akademiji Konstfack. Zainteresovana je za umetnost kao zanat, video umetnost i performans kao umetničku formu. Kakan u svojim delima, u fokusu uvek ima, rod, klasu, etničku pripadnost, homoseksualnost kao i druge problematike koje okružuju pomenute teme. Kakan puno vremena provodi u Americi, uglavnom u San Francisku i Los Anđelesu, proučava homofobiju i radi zajedno sa umetnicom Roxz Farhat, sa kojom je osnovala umetničku grupu AYANDE/FRAMTIDEN/THE FUTURE.
Hanna Hannes Hård

Hanna Hannes Hård

Hanna Hannes Hård radi kao nezavisna izdavačica, lektorka i spisateljica u Stokholmu. Ona je jedna od tri izdavačice knjige: Ätstört. En antologi om ätstörningar, fett, mat och makt (Poremećaj ishrane: Antologija poremećaja ishrane, debljine, hrane i moći) koja je izdata septembra 2011. godine. Ona je “online” aktivistkinja od 2008. godine. Dve njene glavne teme se odnose na anarhizam i body aktivizam, koje su definisane kao kombinacija trans aktivizma, aktivizma debljine i poremećaja ishrane. Inspirišu je queer ili normativno kritička pedagogija i komunikacije. Fotografija:Linda Shamma Östrand.
Nina Matthis

Nina Matthis

Nina Matthis je švedska slobodna umetnica i performerka koja živi u Beogradu. Počela je trenirati scenske borbe 2003 godine u “Nordic Stage Fight Society” (Nordijsko udruženje za scenske borbe). Nina uglavnom radi na području Skandinavije i Srbije. Kada nema svoja izvođenja drži radionice, trenira glumice, glumce, koreografe i koreografkinje. Nina trenutno primema borilački performans zajedno sa kolektivom “Kolektiv”.
Samira Ariadad

Samira Ariadad

Samira Ariadad je studentkinja filosofije, bavi se novinarstvom u domenu muzike i politike. Aktivistkinja je u lokalnom stokholmskom socijalno društvenom centru "Secret Garden". Njen rad je takođe vezan za 113 godina star anarhistički magazin „Brand“ koji uređuje i za koji piše. Aktivna je u nekoliko feminističkih inicijativa, među njima u „Forumu za ženska pitanja“ koji se bavi razvojem i širenjem znanja i teorija o ženama na tržištu rada. U okviru “The eating disorderly antology” napisala je rad: “Želja za antiželjom”.
Dj Cookie Jar

Dj Cookie Jar

Dj Cookie Jar svira hip hop i RNB poslednjih 11 godina. Nastupala je u nekoliko hip hop kvir klubova. Dj Cookie Jar voli, između ostalih, Minaj, Mc Lyte, Rah Diggah
Dj Jane Hans Hellen

Dj Jane Hans Hellen

Dj Jane Hans Hellen ima široka muzička interesovanja. Voli elektro, rep, dubstep u zavisnosti od raspoloženja. Od 2006. godine DJ rezident je u Hägern u Stokholmu.
Anna Fock

Anna Fock

Anna Fock je glumica u okviru projekta Dirty Diaries (Prljavi dnevnici). Moderirala je panel diskusiju o feminističkom pornu na stokholmskoj paradi. U 2008. godini krenula je na “hodočašće” u San Francisco u nameri da istraži seksualnost koliko je to moguće.
Bang

Bang

Bang je švedski feministički magazin koji je upravo napunio dvadeset godina! Pokrenule su ga studentkinje Stokholmskog univerziteta i od tada predstavlja središte feminističke kritičke debate o kulturi i društvu. Urednice Johana Palmstrom i Trifa Shakeli, dizajnerka Cajsa Unnbom i event menadžerka Malin Träff ove godine sa nama na BeFemu.
Berina Džemailović i Vedrana Frasto

Berina Džemailović i Vedrana Frasto

Berina Džemailović i Vedrana Frasto, Fondacija CURE, Sarajevo. Feminističke putujuće radionice BiH 2010. -2011. je kreativna inicijativa Fondacije CURE koja nudi izložbe, radionice o feminizmu i aktivizmu u 16 gradova BiH. Uz lokalne aktivistkinje i umjetnice, odvijaju se diskusije, prezentacije i edukativne radionice.