Befem 2012

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, promoviše politike feminizma i izgradnju autonomnih feminističkih prostora. Festival nastaje kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno pokreće nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom. Jedan od ključnih zadataka BeFema je proizvodnja feminističkih praksi i znanja kao pokretača društvenih promena.
Program BeFema za 2012. godinu usmeren je na pitanje odnosa moći, onih koji se uspostavljaju i na različite načine legitimišu, ali i pre svega onih koji proizvode i stvaraju otpor i kontra-diskurse dominantnim, hegemonskim i patrijarhalnim strukturama. Da li postoji i kakva je to “moć” koja ne isključuje i marginalizuje druge, a omogućava da odlučujemo o vlastitim telima, i da volimo one koje biramo? U čemu se sastoji slobodna politička akcija i misao, i šta znači “moć” nad reprezentacijom u javnom i medijskom diskursu?

BeFem 2012 je nastao kroz različita strateška feministička savezništva - lokalna, regionalna i internacionalna - u kojima se susreću mnogostuki feministički identiteti - teorijski, aktivistički, umetnički. Sadržaji BeFema-a treba da pokažu svu radost, izazov, proizvodnju i zadovoljstvo u bivanju feministkinjama. Cilj BeFem-a je promišljanje feminističke politike i akcije na različite načine, pa i preko humora kao jedne od strategija življenja.

I ove godine u realizaciji aktivnosti BeFem sarađuje sa timom feminističkog magazina Bang iz Stokholma, dok su podrška Švedski institut u okviru Creative Force programa i Rekonstrukcija Ženski fond.

Festival se održava 1. i 2. decembra u KC Grad, Braće Krsmanović 4.

 gallery befem

Galerija

promo 2012
 

Program, BeFem Festval 2012

Subota 1. decembar

12.00 Otvaranje 4. BeFem festivala!

Jelena Višnjić i Christina Wassholm, osnivačice BeFem festivala

12.30-13.30 Novi Entuzijazam: Uradi Sama 
Ekonomska kriza pretpostavlja nedostatak novca, ali ne podrazumeva nedostatak ideja. Ovo je priča o feminističkoj moći da se stvarnost menja, čini boljom i drugačijom, otvorenom za razlike. Ovo je priča o pojedinkama ili grupama žena koje su inovatorke u svojima zajednicama, koje nisu uvek bile otvorene i spremne za njih. Ali, njih je teško zaustaviti, jer one gaje novi optimizam u duhu Uradi Sama. 
Govore: Bitte Andersson (režiserka i komičarka), Danijela Dugandžić Živanović (Crvena), Tajana Josimović (Le Zbor), TKV (street art umetnica).
Moderatorka: Ivana Smiljanić

13.30-14.45 “Doris film”: Kako film može da menja svet 
Švedski feministički filmski projekat "Doris film" gostovaće na BeFem festivalu. Doris želi da inspiriše i podeli svoja iskustva rada na rodnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji. Svrha "Doris filma" je da proizvede diskusiju na predavanjima o medijima na fakultetima i u filmskoj industriji, kao i da predoči svoju vizualnu kontribuciju javnoj debati. Upoznaćete Lisu Linden, koja radi na pitanju rodne ravnopravnosti i filmsku producentkinju Aniku Helstrom, koja je započela "Doris film". Pogledaćemo zajedno dva kratkometražna filma i popričati o tome kako film može da promeni svet.
Govore: Annika Hellström i Lisa Lindén

14.00-15.00 Rodno čitanje grada 
Počinje u subotu 14.00h; završava se u nedelju 19.30h.
Radionica/intervencija
Nisu samo zakoni i regulative to što utvrđuje šta je devojkama i ženama dopušteno. Naši rodovi su pod stalnim stanjem izgradnje. Kada se krećemo po gradu ima toliko mnogo stvari koje žene ne bi trebalo da rade, načina na koje ne bi trebalo da se ponašaju, oblače, pričaju, mračnih uličica kojih treba da se klone. U ovoj radionici, koja se transformiše u intervenciju u javnom prostoru, istražićemo i izazvaćemo taj naš prostor u gradu. Rezultate ćemo videti na kraju festivala. 
Voditeljke: Kornelija Sabo i TKV
Radionica je inspirisana kursom „Rodno čitanje grada“ održanom na Fakultetu medija i komunikacije Univerziteta Singidunum,i vođenim od strane bivših studentkinja.

Molimo sve zainteresovane za učešće na radionici "Rodno čitanje grada" da se prijave na mejl contact@befem.org najkasnije do 29. novembra. Napominjemo da je broj mesta na radionici ograničen, pa vas molimo da se prijavite na vreme :)

15.00-16.30 Breakdance radionica 
Na ovoj radionici možete da se oprobate u brejkdensu ( biće ponešto od svakog elementa plesa, sve do spuštanja na pod, kombinovano sa freestyle vežbama i nekoliko battle vežbi ). Takođe, pokazaćemo vam koji su glavni momenti u istoriji brejkdensa. Rad na radionici je fokusiran na grooves, ali pre svega fokus će biti na načinima preuzimanja prostora bez reči i bez izgovora.
Radionicu vodi: Melinda Jakobsson

15.15-16.00 Otvorene za saradnju 
Upoznajte Malmo feminističku mrežu (Malmo Feminist Network – MFN) i prodiskutujte o načinima umrežavanja od lokalnog do globalnog nivoa. Poslušajte šta imaju da kažu o tome kako im je mreža, sačinjena od individua i organizacija, omogućila da reaguju brzo i ujedinjeno protiv različitih oblika patrijarhata. MFN je jako zainteresovana za saradnju sa grupama u Srbiji i regionu. Šta bismo tek mogle da uradimo zajedno?!

16.00-16.45 Dyke Hard – prezentacija procesa rada (dole)
Režiserka Bitte Andersson održaće prezentaciju o ovom delu koji je još u procesu izrade. "Dyke Hard" je lezbejski, niskobudžetni akcioni film napravljen u Švedskoj. Režiserka Bitte Andersson pričaće o snimanju filmova kao formi političkog aktivizma i preneće korisne savete o niskobudžetnoj filmskoj produkciji.

16.00 Početak rada Otvorene Redakcije "Banga" 
Bang tim, Anneli Carnelid i Alexandra Falagara, vas poziva da uzmete učešće u radu redakcije dokumentujući lica, zvukove, priče, učesnice i posetiteljke/posetitelje BeFem festivala. Imate priliku da saznate više o radu "Banga", feminističkom medijskom izveštavanju i novinarstvu koje kritikuje norme. Ponesite vašu opremu!

17.00-18.30 Čemu još politika? O Prajdu, demokratiji, feminističkim perspektivama. 
Parada ponosa danas u Srbiji obuhvata mnogo širi društveni i politički kontekst od zalaganja za pravo na javno okupljanje jedne diskriminisane društvene grupe. Ona je politički događaj i zbog toga što preispituje i destabilizuje dominantne patrijarhalne, konzervativne i nacionalističke pretpostavke. Učešće na Paradi ponosa je pitanje da li i kako možemo da živimo zajedno. U tom smislu, ovo pitanje je mnogo složenije od pukog svođenja na slovo zakona i iziskuje angažovanje i nedvosmislenu podršku svih onih koji žele drugačiju i bolju Srbiju.
Govore: Katerina Kolozova, Maja Stojanović, Svetlana Lukić
Moderatorka: Jelisaveta Blagojević

19.00-20.00 Nove priče – nove realnosti 
Predavanje i diskusija o umetnosti i aktivizmu kao sredstvima kojima se mogu graditi moguće budućnosti. Sa idejom vodiljom da je svet sačinjen od priča o svetu i sa sopstvenim praksama kao početnom tačkom, Sofia Hultin pričaće o umetnosti i aktivizmu kao načinu da se kažu nove priče. Kroz ne-normativnu perspektivu moći takođe ćemo diskutovati kako možemo iznaći slobodu da radimo u ograničenim prostorima i situacijama.
Govori: Sofia Hultin

19.00-19.30 Žene iz horor filma
Žene iza i ispred kamera u horor filmu: kao glumice, rediteljke i publika. Da li je i ovde potrebno boriti se za ravnopravnost? Jovanu Dimitrijević, jednu od retkih žena rediteljki u horor žanru, pred publikom intervjuiše Dragana Matović, ljubiteljka horora.

20.00 Otvaranje izložbe “Act women - art club taboo women”

Feministička umetničko - aktivistička grupa ACT Women slavi 10 godina svog postojanja i 10 godina izvođenja angažovanih uličnih performansa u gradovima Srbije u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Na ovogodišnjem BeFem festivalu biće otvorena izložba fotografija koja predstavlja dokument njihove umetnosti, aktivizma i angažmana kroz sve ove godine. Autorka fotografija je Biliana Rakočević Bibi. Zaslužne za fotografije sa početka njihovog rada su Marija Vidić i Ana Panić.

21.00 Saturday Night Party

BeFem predstavlja interaktivnu švedsku feštu sa uveliko izreklamiranim akcionim mjuziklom Dyke Hard, performansima uvek aktuelne Sofije Hultin, glavnom brejkdens devojkom švedske Mel i LGBT-rep ekspertkinjom DJ Boyfriendom ,koja obećava magiju i iznenađenja na plesnom podijumu.

Nedelja, 2. Decembar

12.00-13.00 Kritika radikalnog feminizma: Patrijarhat u našem tanjiru 
Kako i u kojoj meri feministkinje, u svojim analizama muškog nasilja nad ženama, ne samo da zanemaruju sveprožimajuće patrijarhalne strukture, nego iste i koriste da bi opisale ovu pojavu: Andrea Dvorkin, Đina Korea, Simon de Bovoar? Zašto Bel Huks poredi američke belkinje s belom vešalicom, dok su crne žene pljeskavice? Pokušaćemo da objasnimo da se meso ne može jesti bez smrti te životinje kroz objašnjenje kruga eksploatacije, koji je istovetan i u eksploataciji ženskog tela. Da li prihvatamo i čuvamo jedan deo patrijarhata dok se u isto vreme borimo protiv njega? 
Radionicu vode: Ana Zorbić i Vera Kurtić, radikalne feministkinje

13.15-14.00 Media, Sex, Gender: things that make you go hmmm 
"Kosovo 2.0" je veb sajt i časopis, koji kroz kombinaciju tradicionalnih i novih medija želi da stvori samoodrživu platformu za omladinu Kosova, kako bi mogli/e da postanu informisani/e i aktivni/e članovi/ice zajednice i društva. Glavna urednica Hana Marku pričaće o tome kako "Kosovo 2.0" pokriva teme pola i roda preko svog bloga i daće nam uvid u sledeće izdanje časopisa koje govori o polu.

14.00-18.00 Red Min(e)d: The Bring In Take Out Living Archive (LA) LAB

Tokom jednodnevnog laboratorija, kolektiv Red Min(e)d će predstaviti prethodne LA edicije održane u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beču i pokrenuti javnu diskusiju o odnosu između emancipacijskih politika feminizma i savremene umetnosti u postjugoslovenskom vremenu i prostoru kao mestu prelamanja i spajanja društvenih procesa i svakodnevnih praksi kroz koje, o prošlom i sadašnjem, mislimo iz perspektive mogućih budućnosti.

U okviru ovog događaja biće predstavljene LA stanice: Perpetuum Mobile, Audio/Video Both i Reading Room.

Red Min(e)d: Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec, Jelena Petrović.

IN OUT flyer-Beograd BIHweb

IN OUT flyer-Beograd ANGweb

14.30-15.30 Lezbejska književnost sa prostora ex YU: "Pristojan život” 
Zadatak ovog panela je da locira, evidentira, komentariše, izazove a pre svega otkrije ono što bismo danas mogli da označimo kao lezbejska književnost u regionu ili postjugoslovenskom književnom kontekstu. Dva su ključna pitanja na koja treba da odgovori. Ono prvo, pitanje koje je neizostavno u svim kritičkim osvrtima i književnim revidiranjima na ovim prostorima: Koja bi to bila postjugoslovenska književnost? I drugo pitanje: Šta bismo to podrazumevali pod postjugoslovenskom lezbejskom književnošću? 
Govore: Jasna Žmak, Vesna Lemaić, Olga Dimitrijević
Moderatorka: Dragoslava Barzut

15.45.-16.45 Ženski otpor-feminizam protiv fašizma 
Da li živimo u miru? Koji je smisao mirovnog aktivizma na prostorima ex YU u sadašnjem trenutku? Koji su feministički odgovori na posledice fašizma i nacionalizma u postjugoslovenskim društvima? Kako su se antiratna delovanja i strategije menjale od devedesetih godina, kako naši otpori izgledaju danas?
Govore: Marija Perković, Gordana Subotić, Pernilla Johansson, Amila Ždralović i Mirela Rožajac-Zulčić.
Moderatorka: Adriana Zaharijević

17.00-19.00 BeFem filmski program

Next Door Letters (15 min)

Rediteljka: Sascha Fülscher (Švedska)

Lilja i Sandra odlučuju da se našale na račun Melite tako što će joj poslati ljubavno pismo potpisano izmišljenim imenom – imenom nekog dečaka. Kada Lilja dobije odgovor na pismo, prepiska koja će uslediti rezultiraće nečim sasvim neočekivanom. Animirani film na švedskom sa prevodom na engleski.

Nije ti život pjesma Havaja (50 min)

Režija: Dana Budisavljević (Hrvatske)

Pet godina nakon poslednjeg zajedničkog susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četvoročlane porodice. Svi oni počinju da se pitaju zašto su okrenuli leđa jedni drugima...Da li im razgovor o duboko zakopanim porodičnim tajnama može pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Može li im neuspela rođendanska torta pomoći da prevladaju prošlost? Film kroz rituale porodičnih ručkova govori o tome koliko je važno osećati da nas prihvataju oni koje volimo.

Posle filma sledi razgovor sa rediteljkom Danom Budisavljević, koji vodi Olga Dimitrijević.

19.30-20.00 Rodno čitanje grada, part two (prezentacija)

20.15-21.15 Predstava koja se ne zove „Pičke u kurcu“
“Bitter Bitch” je pozorišni projekat inspirisan istoimenom knjigom švedske spisateljice Marie Sveland, u kom se grupa autorki i autor upoznaju sa šarenim i bleskastim svetom ograničenja scenskih konvencija (podeljenost „jezika“ izvođačkih umetnosti, dramaturgija znakovne prenatrpanosti / „praznog prostora“ i dosade...) i pitoresknim i veselim konvencijama klasnog partijarhalnog društva u kom žive.
Autorke: Nina Marković Matthis, Ana Dubljević, Bojana Lazić, Dalija Aćin i Milan Marković Matthis

21.30 Koncert Le Zbora 
Prvi mešoviti ženski, lezbejsko-feministički hor iz Zagreba. 
Beogradska promocija prvog albuma Le Zbora "Hrvatske budnice" u izdanju Dirty Old Records 2012. godine, kojim se zaokružuje šest godina delovanja hora.

Izvođači/ce, BeFem Festival 2012

Danijela Dugandžić Živanović

Danijela Dugandžić Živanović

Danijela Dugandžić Živanović (Sarajevo) je direktorica Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA (www.crvena.ba), članica je kuratorskog kolektiva dRED MIN(E)D, producentica i feministkinja aktivistkinja. Studirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i na Faculty of Law Utrecht, međunarodno pravo i ljudska prava. Aktivna je u feminističkom pokretu već 20 godina kao aktivistkinja i volonterka. Danijela, također, radi za različite međunarodne i lokalne organizacije kao freelance konzultantica i trenerica na projektima koji se bave ženskim i omladinskim pitanjima/politikama, lobiranjem, zagovaranjem i aktivizmom. Kroz rad CRVENE, promovira i doprinosi razvoju BH umjetničke i kulturne scene, a posebice radi na emancipiranju pozicije žena u umjetnosti i kulturi.
Tkv

Tkv

Tkv rodjena 1988.g.Bavi se street- artom od 2004.g. Živi i radi u Beogradu.
http://www.flickr.com/photos/tkvtkv/
@tkvtweet
Tajana Josimović

Tajana Josimović

Tajana Josimović, piše za portale Vox Feminae portalu i queer.hr ,te surađuje s brojim udrugama i inicijativama, aktivističkim i kulturno - umjetničkim projektima. Od 2009. radi za ili surađuje s LGBT udrugama Kontra, Queer Zagreb i Vox Feminae na brojnim aktivističkim i kulturno - umjetničkim projektima.Stalna je članica "Le zbora" od 2008. u kojem prvenstvno pjeva.
Bitte Andersson

Bitte Andersson

Bitte Andersson je komičarka umetnica, režiserka i bivša vlasnica feminističke knjižare. Trenutno uređuje svoj film (u kome i debituje) "Dyke Hard", koji će biti prikazan u bioskopima maja 2013. Zvanično obrazovanje joj je u likovnim umetnostima, ali je više naučila svirajući u pank bendovima, pravljenju fanzina, produciranju amaterskih TV emisija i radu na specijalnim efektima za nisko budžetne filmove. Obožava razne vrste queer kulture, ali posebno lude stvari poput ranih radova Džon Votersa. Njena osnovna veština je rad na projektima bez novca.
Doris Film

Doris Film

Doris film: Članice DORIS su one koje završavaju posao. Od 1999. godine one su radile na promociji rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. Proizvele su osam kratkometražnih filmova od 2004. do 2009, kako se navodi u DORIS-ovim priručnicima; obučavale su pedagoge da preuzmu kritički stav prema standardizovanim normama u filmu,takođe i održavaju predavanja i debate na raznim mestima kako bi širile svoje ideje o filmskoj industriji.
TKV i Kornelija Sabo

TKV i Kornelija Sabo

TKV i Kornelija Sabo - Upoznale su se u liftu na prvoj godini osnovnih studija na Fakultetu za medije i komunikacije, otkad su BFF. Okušavaju se u kritičkom mišljenju i svakoj formi kreativne produkcije. Fanovi bolivudskog filma i mračnih uličica. Žive i stvaraju u Beogradu i na Internetu.
Melinda Jakobsson

Melinda Jakobsson

Melinda Jakobsson je brejkdenserka u ekipi Skyhigh Rockers i aktivna je na švedskoj brejk- sceni već pet godina. Učestvovala je na raznim seminarima / konvencijama / predavanjima vezanih za pitanja roda, kao i muziku, popularno obrazovanje, i specifičnije, hip- hop i rod. Učestvovala je na međunarodnim brejk- takmičenjima, uključujući ona u Holandiji, Austriji i Danskoj. Već 10 godina širom Švedske predaje brejk, osnove lokinga i hip- hopa. Instruktaže često uključuju informacije o hip- hop istoriji, ali i ocenjivanje i grupni rad. Ona je trenutno u Malmeu gde se bavi razvijanjem aktivnosti vezanih za hip- hop kao početnu tačku unutar programa Udruženja za obrazovanje odraslih.
Malmo Feministička Mreža

Malmo Feministička Mreža

Malmo Feministička Mreža osnovana je nakon međunarodnog Dana žena 2011. Od tada je mreža, između ostalog, organizovala Slutwalk, Facewalk, dva feministička foruma sa više od 60 diskusija i radionica na svakom, kao i veče na temu Malmo i feminizam tokom festivala grada, gde su učestvovale i "Gerila devojke". Mreža trenutno započinje različite projekte saradnje sa drugim feminističkim grupama u Švedskoj. Naš cilj je da stvorimo široku i raznoliku feminističku mrežu na lokalnom, državnom i globalnom nivou. Učesnice: Aida Samani, Pi Belsander, Emma Lundberg, Tora Botwid, Filippa Rehnstöm i Hiro Krantz.
Anneli Carnelid

Anneli Carnelid

Anneli Carnelid je novinarka. Trenutno radi kao glavna urednica najvećeg švedskog feminističkog časopisa "Beng" (Bang). Studirala je političke nauke, fokusirajući se na Evropsku uniju, i bavila se različitim poslovima – od nezavisnih queer -feminističkih medija do produkcije mejnstrim vesti (iako je u srcu i umu uvek ostala verna queer-feminističkoj i anti-rasističkoj zajednici).
Alexandra Falagara

Alexandra Falagara

Alexandra Falagara se bavi vizuelnim komunikacijama i umetnička direktorka/dizajnerka je u feminističkom časopisu "Beng" (zajedno sa Britom Lindval). On/ona radi ilustracije za poznata imena poput "Njujork tajmsa", ali takođe i za opskurne fanzine. Član/ica je queer-feminističkog umetničkog kolektiva "Ful" od 2008.g. Brita i Aleksandra trenutno istražuju kako feministički i normativno- kritički vizuelni jezik može da se koristi u "Bengu", gde su već ranije radikalno redizajnirale prethodnu modernističku formu.
Dr Katerina Kolozova

Dr Katerina Kolozova

Dr Katerina Kolozova je direktorka Instituta za društvene nauke i kulture i umetnosti, Skoplje. Radi kao profesorka filozofije, sociološke teorije i rodnih studija na Univerzitetu američki koledž u Skoplju. Takođe. gostujući je profesor na nekoliko univerziteta na teritoriji bivše Jugoslavije i u Bugarskoj (Državni univerzitet u Skoplju, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Sofiji, kao i Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu). Kolozova je 2009. bila gostujući profesor na Odseku za retoriku (Program kritičke teorije) na Univerzitetu u Kaliforniji, Berkli.
Sofija Hultin

Sofija Hultin

Sofija Hultin (1982) je umetnica koja živi u Stokholmu, Švedska. Njene metode rada spadaju pod performanse i muziku, a njen rad često ima formu vođenja, mjuzikla ili predavanja. A često i sva tri istovremeno. U svom radu ona istražuje egzistencijalna pitanja sakrivena u svakodnevnim situacijama i prostorima poput supermarketa, školske fiskulturne sale ili diskoteke. Ona svojim radom od uobičajenog stvara nešto čudno i interesantno, a u cilju da ogoli ono istinski čudno, poetsko, sramotno, ružno i lepo u stvarima. Od 2009 radi sa perfomerskom grupom Hägerstens Botaniska Trädgård i sa njima je imala performanse u umetničkim institucijama širom Švedske kao što su Liljevalchs konsthall, Gävle Konstcentrum, Tensta Konsthall and Norrköpings Konstmuseum
Jovana Dimitrijević

Jovana Dimitrijević

Jovana Dimitrijević, rođena 1979. godine u Leskovcu, južna Srbija, je jedina umetnica koja se bavi carnal artom i bolnim body artom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Pored kratkih video - radova, od prošle godine režira i dugometražni horor film pod radnim nazivom "Ženski sud". Filmografija: Women’s Court - The Unspoken: short dream( 2012), Telling Lies( 2011) Mašina - spolja i iznutra (2003).
ACT Women

ACT Women

ACT Women su oformile lezbejske art-aktivistkinje Lori i Zoe, a nakon nekoliko godina saradnje na različitim projektima i uključivanja novih umetnica i artivistkinja odlučile smo da udružimo naše veštine, znanja i iskustva i sad ACT Women ima sedam članica: Vesna, Slađa, Zorica, Ana, Aleksandra. Sama grupa odiše različitostima, od glumica, učiteljice, majki, menadžerki, borkinja za prava životinja, video- umetnica, filosofkinja, profesorki, akrobatkinje. ACT Women koristi umetnička sredstva (teatar, film, fotografiju, instalaciji) kao univerzalni način komunikacije u javnim prostorima (ulice, trgovi, pijace, romska naselja) radi podizanja svesti o društvenim nejednakostima i o marginalizaciji žena.
Malin Träff

Malin Träff

Malin Träff je švedska naučnica sporta i producentkinja u kulturi. Poreklom je iz Stokholma, a radi u međuprostoru koji se nalazi između sporta i kulture – posmatrajući sve iz normativno- kritičnog, feminističkog i anti-rasističkog ugla. U Beograd nam dolazi kao DJ Bojfrend (DJ Boyfriend) i u ulozi organizatorke klubova. Na žurci u subotu predstaviće nam neke od svojih švedskih normativno- kreativnih omiljenih hitova!
Lina Kurttila

Lina Kurttila

Lina Kurttila je višestrano talentovana osoba koja ima mnoga interesovanja – za rod, prava radnika, stoni tenis, lgbtq pitanja, pevanje kareoka i da bude majstorka po kući. Lina je deo ekipa filma, koji će jako brzo postati kultni film, "Dyke Hard". Ona će na festivalu biti prisutna kao Riff Painful, karatker sa kojim Lina deli neke osnovne osobine.
Iki Gonzalez Magnusson

Iki Gonzalez Magnusson

Iki Gonzalez Magnusson je DJ, promoterka klubova, brejkdenserka i politička aktivistkinja. Između ostalog bavila se pitanjima telesne sposobnosti u odnosu na hendikep, a radila je i sa feminsitičkim brejkdense kolektivom Fitcrew Ballet. U filmu "Dyke Hard" ona tumači jednu od glavnih uloga. Njen lik je Don – sportistkinja koja trenira tajlandski boks i koja se udružuje sa rok bendom sa kojim zajedno na putu prolazi kroz mnoge avanture. Don je lezbejska verzija tradicionalnog muškog akcionog heroja.
Dyke Hard

Dyke Hard

Dyke Hard je akcioni film / komedija / mjuzikl koji će imati premijeru 2015.g. Glavna skupina, Bitte, Martin i Aleksi (Mr Leather Europe!), upoznale su se u feminističkoj knjižari gde je Bitte radila, a Aleksi i Martin kupovale. Zajedno sa Bitinom saradnicom Inom producirale su amatersku queer TV emisiju koja je emitovana lokalno. Planirale su da naprave niz queer lažnih reklama za nove filmove različitih žanrova, kao neku vrstu spiska filmova koje bi zaista volela da filmska industrija napravi. Ali, nakon što su napravile jednu od reklama odlučile su da naprave i pravi film zasnovan na svim različitim idejama za reklame za filmove – film koji objedinjuje sve žanrove! Većina glumica/a i ekipe koja je radila na "Dajk hard" filmu je u nekom smislu povezana sa knjižarom. Glavne heroine igraju lezbejke, biseksualke, performans umetnice, muzičarke, aktivistkinje, itd. Jedna od njih je i trenutna vlasnica knjižare.
Ana Zorbić

Ana Zorbić

Ana Zorbić je aktivistkinja po opredeljenju, filološkinja po obrazovanju, zanima se koordinisanjem finansija u "Ženskom prostoru", volontira po potrebi i pozivu.Brine o šest mačaka i svakodnenvno priprema vegetarijanske delicije.
Vera Kurtić

Vera Kurtić

Vera Kurtić, radikalna feministkinja, vegetarijanka i aktivistkinja. Bavi se raznim stvarima u organizacija "Ženski prostor". Studirala sociologiju i komunikologiju, studira Rod i medije na master programu Fakulteta za medije i komunikacije.
Red Min(e)d

Red Min(e)d

Red Min(e)d su osnovale Danijela Dugandžić Živanović (Sarajevo), Katja Kobolt (Minhen, Ljubljana), Dunja Kukovec (Ljubljana) i Jelena Petrović (Beograd, Ljubljana). Sa različitih pozicija iskustva i znanja (feminističke teorije, savremene umetnosti, kulturne produkcije i aktivizma), Red Min(e)d, u oktobru 2011, pokreće projekat Bring In Take Out Living Archive sa prvom interaktivnom izložbom u Zagrebu, a zatim tokom 2012.g. nastavlja rad u okviru novih edicija u Ljubljani, Sarajevu i Beču. U potrazi za mogućim poljem emancipacijskog mišljenja i delovanja u kome se prožimaju umetničke i kustoske prakse, zajednički procesi produkcije znanja i aktivan odnos prema društvenoj svakodnevici, Red Min(e)d deli i razvija nove metode i značenja živog arhiva u teoriji i praksi savremene umetnosti, koje temelje na feminističkom razumevanju društvene emancipacije.
Dragoslava Barzut

Dragoslava Barzut

Dragoslava Barzut (1984)- Spisateljica, blogerka i performerka. Rođena u Crvenki. Diplomirala je Komparativnu književnost u Novom Sadu, gde je delova u okviru "Centra za novu književnost -Neolit". Dobitnica je prve nagrade na konkursu za najbolju kratku priču "Izvan koridora 2011" na festivalu "Odakle zovem". Objavila zbirku kratkih priča "Zlatni metak" (2012) za koju je dobila nagradu "Đura Đukanov". Urednica je web časopisa "Afirmator" i Labris novina. Piše na adresi www.odmotavanje.com. Živi u Beogradu.
Jasna Žmak

Jasna Žmak

Jasna Žmak - rođena u Puli, živi i radi u Zagrebu. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je od 2012. znanstvena novakinja. Koscenaristica i dramaturginja nekoliko filmskih i kazališnih projekata. Autorica drame "Samice", premijerno izvedene i izdane 2011. godine. Objavljuje kratke priče i kritičke tekstove.
Vesna Lemaić

Vesna Lemaić

Vesna Lemaić (1981) živi u Ljubljani, Slovenija. U slobodno vreme radi u klubu pri "Autonomnoj kulturnoj zoni Metelkova" i aktivna je u "Okjupaj (Occupy – Okupiraj) pokretu – 15. oktobar". Osnivačica je inicijative za čitanje "Anonimni/e čitači/ce". Svake godine održava radionicu kreativnog pisanja za tinejdžere i radionice za kolektivno treš (trash) pisanje. Debitovala je kao spisateljica 2008. godine sa knjigom kratkih priča "Popularne priče" (Popularne zgodbe). Njen roman "Mesto za otpad" (Odlagališče) objavljen je 2010.g. Takođe, autorka je radio- emisije za Radio Slovenija. Veruje u solidarnost i u natprirodno, sebe vidi kao navučenu na horor žanr i uvek je u potrazi za novim idealima.
Olga Dimitrijević

Olga Dimitrijević

Olga Dimitrijević, rođena 1984. godine u Beogradu, studirala dramaturgiju i master iz rodnih studija u Budimpešti. Bavi se pozorišnom kritikom, dramskim pisanjem i pisanjem svakojake vrste. Autorka nekoliko izvedenih drama i povremena je predavačica na filmskim tribinama u Domu omladine. Dobitnica Sterijine nagrade 2012. godine za tekst "Radnici umiru pevajući".
Hana Marku

Hana Marku

Hana Marku je glavna urednica "Kosovo 2.0" veb sajta i časopisa, čiji je cilj da predstavi i da glas mladima na Kosovu. Marku je na Jork Univerzitetu, u Torontu, dobila zvanje master iz Kulture i komunikologije. Ima profesionalnog iskustva u pisanju, uredništvu i istraživanju.
Pernila Johanson

Pernila Johanson

Pernila Johanson je šefica odseka za razvoj "Kvinna till Kvinna" organizacije. Trenutno studira Mirovne i konflikt studije, sa fokusom na civilno društvo i društvene pokrete, kao i njihovom ulogom u nenasilnim revolucijama, demokratizaciji i izgradnji mira. Rigorozno razdvaja svoje smeće zarad reciklaže, povremeno se nalazi sa svojom feminističkom grupom za podršku koju viđa već dvanaest godina i tu i tamo volontira u radu sa novim imigrantima, u cilju bolje integracije, razgovarajući sa novim imigrantima na švedskom kako bi bolje naučili jezik. I da, viđenja je u Lanč bitu (Lunch Beat) – kako za Mir, tako i za Zabavu. Njena prva poseta Beogradu, jula 1999. godine, rezultirala je ne samo doživotnom zaljubljenošću u ovaj grad već navodno i video- klipom emitovanim na crnogorskoj TV gde se vidi kako deli anti-Milošević letke prekoputa "Hotela Moskva". Ukoliko neko može da nađe taj video- klip Pernila će mu/joj rado dati jedan veliki zagrljaj.
Dana Budisavljević

Dana Budisavljević

Dana Budisavljević je autorka nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova poput filma "Sve 5" (Factum, 2004) za koji je dobila gran pri na Danima hrvatskog filma 2005. Diplomirala je filmsku i TV montažu, a još tokom studija je pokrenula prvi studentski filmski festival pod nazivom "F.R.K.A.". Bila je član najuže organizacijske ekipe Filmkog festivala u Motovunu, a 2005. godine zajedno s Nenadom Puhovskim pokrenula je najveći regionalni dokumentarni filmski festival - ZagrebDox. Zajedno sa koleginicom Olinkom Višticom 2006. godine osnovala je produkcijsku kuću Hulahop.
Bitter Bitch

Bitter Bitch

O autorkama Predstave (koja se ne zove "Pičke u kurcu") Mi smo grupa umetnica koje je okupila knjiga Marie Sveland "Bitter Bitch" i višegodišnja želja da radimo zajedno. Namera nam je da pokušamo da ovom Predstavom scenski prostor učinimo onoliko bezbednim koliko su u našim društvima bezbedni i životi svih onih koji ne mogu da se uklope u heteroseksualnu patrijarhalnu ili neopartijarhalnu marticu tržišnog društva. Radom na ovoj predstavi otkrili smo da kao grupa ne želimo da igramo feminizam, već da pokušamo da feminizam vratimo u prostor izvođenja kroz dijalog konflikta i ljubavi – dve energije koje nam suštinski nedostaju u savremenom svetu.
Le Zbor

Le Zbor

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko - feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, krasi ga glas o savršenom spoju kulturno- umjetničkog aktivizma i lakih nota. S pravom se može reći da se od 2005. otkako djeluje, etablirao kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. "Le Zbor" broji petnaestak članica/pjevačica, a nastupa a capella i uz pratnju benda.