Befem 2014

U prethodnih šest godina, stvarajući mesto susreta različitih feminističkih zajednica, pojedinki i pojedinaca, pokušavale smo da redefinišemo i rekonstruišemo pojmove politike i/ili političkog. Trudile smo se i da stvaramo nove, slobodne i autonomne prostore razlika. Učile smo jedne od drugih kako da živimo i mislimo (iz)van normi i unapred definisanih matrica.

Svih ovih godina BeFem, festival feminističke kulture i akcije, raste kroz razmenu i proizvodnju drugih i drugačijih znanja i kroz zajedničko promišljanje feministkinja i feminista koje(i) deluju u postjugoslovenskom i prostorima internacionalne feminističke misli i akcije sa ciljem da dođemo do strategija i tehnika otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma, homo(trans)fobije, retradicionalizacije i konzervativizma. Feminizam se, međutim, na BeFemu otvara i za one koji do sada nisu bili deo feminističkih inicijativa, pa i ove godine, nastavljamo sa tom praksom.

Pred vama i nama su dva dana feminističke politike, kulture i akcije.

Predstavićemo 80 govornica i govornika.

Očekujemo preko hiljadu posetiteljki i posetitelja.

Budi jedna od njih.

Ti si nam važna (i važan).

Nije BeFem jedna žena.

 gallery befem
Galerija

kc grad

 

Program, BeFem Festival 2014.

SUBOTA 6. decembar

12.30 (dole)

Otvaranje 6. BeFema, festivala feminističke kulture i akcije

12.45-14.30 (gore)

Migraciona politika i otpor - radionica

Ekipa koja stoji iza Evropa Evropa - antinacionalističkog kabarea o migracionim politikama - vas poziva na radionicu koja problematizuje pitanja migracije. Šta je i šta može biti otpor nehumanim migracionim politikama koje se dešavaju širom Evrope, koji su izazovi, strategije i politike koje različite zemlje koriste u borbi za svet bez granica?

12.45-13.30 (dole)

“High-Heeled Shoe Guitar Is Set to Take the Stage”: imaginacije i intervencije u/o prostorima

O prelaženju i/ili nepostojanju granica između mode, umetnosti, muzike, novih tehnologija.

O umetničkim praksama koje (p)ostaju feminističke strategije.

O prostorima koje de/konstruišemo i/ili prisvajamo, muzejima koji se pretvaraju u noćne klubove.

O svemu tome sa Marinom Marković (skype), Darijom Medić, Zojom Borovčanin promišlja Jovana Đorđević.

13.30-14.15 (dole)

Pola ure twiterature

Žene i tehnologija. O seksizmu, mizoginičnim postovima i tvitovima, kao i o strategijama i platformama za njihovo suzbijanje govorimo iz feminističke pozicije. Gde je feminizam danas u svetu velociferskog protoka informacija? Koje su to nove strategije delovanja feminizma na internetu u regionu? Koliko smo se udaljile od Done Haravej i cyber feminizma ili približile?

Učestvuju: Nina Đikić – Okvir (Sarajevo), Biljana Ginova - LGBT aktivistkinja (Skoplje), Sanja Pavlović – FemWiki (Beograd), Valentina Pellizzer, OneWorldSEE (Sarajevo)

Moderatorka: Dragoslava Barzut

14.30-15.30 (dole)

I want to ride my bicycle: nove aktivističke platforme

Od afričkih sela u kojima pomaže smanjenju smrtnosti žena do uličnih akcija deljenja umetničkih predmeta po uzoru na dostavljanje novina u Americi, od perioda kada je ženama bilo preporučljivo da ne voze bicikle do vremena cycle chic pokreta, bicikl kao sredstvo prevoza iznova dobija nove uloge u različitim društvenim pokretima i borbama. Nekada je borba za održavanjem ravnoteže na biciklu dovodila do bolesti „biciklističkog lica“ od kog su patile isključivo žene. Danas u profesionalnom sportu biciklistkinje ne dobijaju iste nagrade kao biciklisti na Tur de Fransu i ostalim trkama. Žene su zadužene za poljupce pobednicima i dodelu cveća. Da li je bicikl i dalje najinkluzivnija aktivistička platforma, da li savremeni sport reprodukuje rodne stereotipe i u biciklizmu, koji su novi trendovi sprečavanja žena da „osvoje slobodu“ svojim biciklima i kakve pesmice protiv ženskog bicikliranja postoje, saznaćete na ovom panelu. Â

Govore: Nina Đ. Filipović, Sanda Brumen, Paola Petrić, Papergirl (Radmila Jeremić)

Moderator: Danilo Ćurčić

14.45-16.15 (gore)

Sve je jasno samo istina se krije/Everything but the Truth

Pozvane smo da pričamo o gradu, o transformacijama javnog prostora, diktaturi kapitala i mogućim odgovorima zajednice, kreiranju novih zajednica u okviru simboličkih i fizičkih prostora i novim modelima društvenosti. Pričaćemo o tome kako smo se upoznale, šta je političko prijateljstvo, kakve su zajednice u kojima živimo i radimo i koje su novi modeli javnih prostora odgovarajući za modele društvenosti kojima težimo, i koji su putevi prevođenja društvene i arhitektonske imaginacije u polje političke/političkih stvarnosti jugoslovenskih prostora u kojima živimo.

Govore: Dunja Kukovec, Iva Čukić, Iva Marčetić, Dubravka Sekulić, Marko Miletić

Moderatorka: Marija Ratković

15.45-16.30 (dole)

Prvo pa žensko?

Sa gošćama iz Skoplja, Tiiiit!Inc. razgovaramo o tome zašto se već dve godine 8. mart u Skoplju ponovo promišlja i redefiniše, kako je nastao festival Prvo pa žensko i da li je situacija u makedonskom društvu tako strašna kao što čitamo u novinama. O ženskom pitanju, abortusu, napadima na LGBT aktiviste i prekretnici na kojoj se društvo iz koga dolaze nalazi, govore Kristina Lelovac, Jana Kočevska i Jana Stardelova.

16.30-17.30 (gore)

AbNormalno (AbNormal)

Dizajn je ideologija. Dizajn je politika.

Ova diskusija predstaviće vam koncept kritičkog dizajna i kako on može pridoneti ključnoj feminističkoj perspektivi dizajna.

Karin Ehrnberger će nam prikazati na primerima kako se rod tradicionalno prikazuje u dizajnu, te kako se idejama i akcijama možemo osloboditi normativnog razmišljanja u procesu dizajniranja. Njeni prototipovi bušilice i ručne mašine za mlevenje zamenjuju tipične šifre rodnog aspekta dizajna i time efektivno razotkrivaju skrivene norme u umetničkim radovima.

Camilla Andersson predstaviće arhitektonski predlog kojim preispituje heteronormativne standarde. Njene skice problematizuju statistike vezane za porodični život, te daju izbor pet nacrta stanova koji predstavljaju najčešće "devijacije" heteroseksualne norme – porodično nasilje, razlike u platama, samohrane roditelje i razvod.

16.45-17.30 (dole)

Smrt seksizmu, sloboda feminizmu

U poslednje vreme u Ljubljani je feministički aktivizam postao značajno vidljiviji. Predstavnice kolektiva Lezbično-feministična univerza, Rdeče zore, Vstajniške socialne delavke i feministički hor Z'borke (igra rečima koja kombinuje termine „pevačice“ i „borkinje“), diskutovaće o tome kako se feministička scena u Sloveniji menjala, šta je zajedničko devojkama na sceni, po čemu se razlikuju i zašto su se odlučile da organizuju protest protiv seksizma i marš Noć je naša.

Govore: Anja Kocman, Danijela Zajc, Danaja Grešak, Vstajniške socialne delavke

17.45-19.15 (gore)

Osnaživanje trans omladine: trans inkluzivno seksualno obrazovanje, vršnjačka podrška imejlom i za uobičajene probleme u bliskim odnosima – iskustva Transformering.se

RFSL Ungom-ova web stranica Transformering.se jedinstveni je prostor za vidljivost i prava trans omladine u Švedskoj i u Skandinaviji. Transformering.se od 2009. godine radi na distribuciji generalnih informacija kao i na direktnom kontaktu sa svojom primarnom ciljnom grupom – mladim trans osobama. U ovoj prezentaciji predstavićemo vam naša iskustva po pitanju pružanja podrške trans omladini putem programa vršnjačke podrške imejlom – što je dobar primer rada nevladine organizacije na osnaživanju trans omladine po pitanju bliskih veza i/ili problema sa kojima se susreću u društvu. Takođe nam je cilj da pružamo trans inkluzivno seksualno obrazovanje koje se suprotstavlja CIS normama i privilegijama, te ćemo sa vama podeliti naša iskustva na izmenama jezika/terminologije, osporavanjem opšte prihvaćenih shvatanja i terminologije iz kritičke perspektive prema normama.

Govore: Hanna Hannes Hård i Carl Åkerlund

Nakon predstavljanja Transformering.se otvorenoj debati će se pridružiti predstavnici/e trans zajednice u Srbiji.

18.00-18.45 (dole)

Razgovori u troje sa umetnicom Helenom Janečić

U razgovoru sa umetnicom pokušaćemo da razlučimo ko je bolji: Madonna ili Lana del Ray; ko je najlepša devojka u publici i koji su gradovi dobri za život umetnika. Potrudićemo se da ozbiljno pričamo o stripu i slikarstvu i o tome šta je bitno u životu.

Razgovor vodi Maja Marković

19.30-20.00 (gore)

Čekajući Axela / r. Andrea Celija, Simona Jerala / Slovenija / kratkometražni dokumentarni film / 2014. / 18'23''

Film prati mladoga transrodnog muškarca iz Pule koji je trebao početi s hormonalnom terapijom. Umjesto da dobije ono što su mu obećali psihoterapeut i drugi liječnici, bori se s neupućenim i neprofesionalnim zdravstvenim sustavom koji neprekidno odgađa početak njegove terapije. Film govori o čekanju na osobnu promjenu koja nekome znači sve na svijetu, a ništa onima koji toj osobi stoje na putu.

Alice and Us (Alis i mi) / r. Alexander Mihalkovich i Simona Jerala / Portugalija / dokumentarni film / 2014 / 7'

Alice je ženstvena transdžender osoba. Tokom snimanja filma o njoj, autor i autorka filma shvataju da između njih i Alice postoji nevidljiva granica nerazumevanja. Štaviše, to je prvi put da režiser i režiserka rade zajedno, a Alexandar (koji je iz Belorusije) ima neka tradicionalistička shvatanja koja se ne slažu sa Simoninim feminističkim shvatanjima. Ipak, uspevaju da stvore smešan, iskren i ironičan film o suočavanju sa ograničenjima sopstvenih shvatanja.

20.00-21.30 (gore)

Još jednom

/r. Ana Opalić i Noah Pintarić/Hrvatska/2014./62’

Projekcija i razgovor sa Noom Pintarićem i Helenom Janečić

Film prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013.g, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad. Film je nastao iz potrebe autora i autorice da sagledaju intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, da detektiraju specifičnosti vlastitog životnog stila s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, da ispitaju oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje i da sve to učine iz osobne perspektive.

22.00 (dole)

Feministička i antinacionalistička folk muzika!

Sara Parkman i Samantha Ohlanders predstaviće vam švedsku antinacionalističku folk muziku na vrlo primamljiv, zanimljiv i feministički način. Stare melodije u spoju sa novim, tradicionalne švedske folk pesme u kombinaciji sa pesmama iz 2014. godine.

Nakon velikog uspeha sa "En Folkmusikalis Shåw", njih dve imaju novi šou. Dinamični duo sada se fokusira na pesme koje same pišu, kao i na pisanje novih tekstova koji se bave socijalnim pitanjima i odišu humorom.

Pussy Polska ples i feministički folk!

23.00 (dole)

Seven Mouldy Figs - zagrebačke rokerice prvi put u Beogradu

00.00-02.00 (dole)

maRie cheRie & TЯANS / YU-G●! / TЯ●N

NEDELJA 7. Decembar

12.00-13.15 (gore)

Equalisters – nova strategija protiv stereotipa oko nas

Da li vam je dosadilo što u svim političkim emisijama na TV-u uvek pozivaju nekog belog muškarca da bude „ekspert“? Da li vam je muka od izgovora da „nisu mogli da nađu ni jednu ženu“?

Švedska inicijativa Equalisters je mreža koja praktično i konkretnim aktivnostima menja politike reprezentacije u medijskom i javnom kontekstu. Saznaćemo kako su okupili više od 60 000 ljudi u njihovu onlajn mrežu i kako pomažu urednicima/ama, organizatorima/kama festivala i kompanijama da unaprede heterogenost i raznolikosti.

Govore: Sanna Beer i SaraBeata Hagström

13.30-15.30 (gore)

Umetnost[]Rod[]Umetnost

[Međuprostor]

Seminar i radionica o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta

Vode: france rose i Helle Grøndal

Mi smo dve umetnice i aktivistkinje za pitanja roda koje kroz umetnost rade na rodnim identititetima, LGBT i kvir-feminističkim pitanjima. Naš cilj je da otvorimo prostor za dijalog o kvir identititetima i kvir iskustvima. Na BeFem 2014. festivalu održaćemo seminar o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta. france rose će na seminaru pričati o teoretskom pristupu prostoru između ideala obe rodne uloge, dok će Helle Grøndal pričati o transdisciplinarnoj platformi Umetnost[]Rod[]Umetnost. Na radionici ćemo na praktičan način primeniti teoriju i koncepte o kojima ćemo čuti na seminaru. Cilj je da omogućimo bezbedan prostor gde zainteresovane osobe mogu, putem raznolikih aktivnosti, istražiti i razotkriti rod kao socijalni konstrukt.

13.00-13.45 (dole)

Internet je za sve?

Politike online produkcije nenormativnih rodova i seksualnosti

Dostupnost internet komunikacije pogoduje produkciji i vidljivosti identiteta, zajednica i politika koje su u društvu manjinske i stigmatizovane. Korisnice/i Internet platformi (re)produkuju kategorije rodnih, seksualnih i političkih identiteta koje im omogućavaju da artikulišu lična iskustva, potrebe, ciljeve i politička opredeljenja, u odnosu na načine na koje su njihova iskustva (ne)priznata od strane drugih (u okviru samih feminističkih, gay i queer zajednica i društvu uopšte), kao i u odnosu na dominantna shvatanja individualnosti i društvenosti. Kroz diskusiju sadržaja online komunikacije u vezi sa rodom i seksualnošću, želimo da otvorimo pitanja o društvenim uslovima i normativnostima koji regulišu njihovu produkciju i o specifičnostima delovanja tih uslova u srpskom kontekstu.

Govore: Ana Andrejić, Dragan Nikolić i Ana Jovanović

14.00-14.45 (dole) CINDERELLA RUINED MY LIFE: proizvodnja patrijarhata u animiranim filmovima Animirani junaci i junakinje svojim izgledom i ponašanjem deci nude model za kreiranje rodnih uloga. Putem crtanih filmova i igračaka, ovi modeli se usvajaju u najranijem uzrastu. Da li je naše odrastanje slobodno i koliko nas medijski sadržaj zapravo konstruiše? Dođite da zajedno dekonstruišemo sopstveno detinjstvo! Govore: Milica Batričević, Mina Damjanović i Nemanja Marinović.

15.00-16.00 (dole) EkonomiJA - 5 za 5

Tokom jednočasovnog panela imaćemo priliku da čujemo o ličnim izborima pojedinki koje su odlučile da u svojim sredinama budu deo kolektivnih inicijativa i stvore šanse za ekonomski održive poslove, odgovorne i prema pojedinkama koje su uključene i prema lokalnoj zajednici.

Govore: Biljana Pudar – uključena u porodični agrobiznis i inicijativu za žensku zadrugu proizvođačica jagoda Feronija iz Bezdana, Ljiljana Gušić - predsednica Udruženja žena Stanišić, angažovana u lokalnoj mesnoj zajednici, Marina Tucović - pokretačica socijalnog preduzeća za reciklažu tekstila, Hristina Piskulidis – ZAdrugarice iz Niša

Moderatorka: Aleksandra Vladisavljević

14.45-17.00 (dole) Fanzinoteka je mobilna radionica gde svako može da kreira svoj fanzin. Imaš nešto da kažeš, pokažeš, podeliš ili samo da izbaciš iz sebe? Dođi na Fanzinoteku, uzmi prazan list papira, makaze, olovke, šljokice i šta god da ti treba i iskaži sve što imaš u sebi. Naravno, slobodno možeš i da prelistaš sve fanzine koje su napravile ranije polaznice. Fanzinoteka ide gde god da je potreban. Vodi: Minda Jalling plus redakcija Bang-a

15.45-17.15 (gore) “Padaj silo i nepravdo”, vodič za delovanje u vreme neofašizma

Živimo u vremenu novih oblika robovlasničkih odnosa, militarizma i fažizacije gotovo svih segmenata života, institucionalizovanog rasizma, seksizma, dominirajućih diskursa nacionalizma, tradicionalizma i provincijalizma. Živimo u vremenu koje karakteriše jačanje uticaja desničarskih politika, isključujućih i diskriminatornih diskursa u javnom i medijskom prostoru. Žene, kao i sve ostale marginalizovane grupe, pretvorene su u političku monetu sveprisutne logike kapitala koja svaki politički potencijal pretvara u logiku preživljavanja. Iako neprestano pričamo o politici, živimo u vremenu političkih apatija, nemoći, odsustva političke imaginacije i delovanja. Jedan od najvažnijih zadataka u savremenom svetu jeste redefinisanje i rekonstrukcija samog koncepta politike i/ili političkog.

Govore: Tajana Broz, Nenad Porobić, Josip Šipić, Celia Shomal, Johanna Palmström

Moderatorka: Jelisaveta Blagojević

17.30-20.00 (gore)

Radionica genijalki

Studio Naiv je grupa, radionica, i ime.

Iz razgovora sa prijateljima/cama i poznanicima/ama uočile smo da, uglavnom među ženama, postoji određeni obrazac. Možemo ga nazvati „sindrom dobre devojčice“, ili samo „strah“ ili „duboki ožiljci patrijarhata“. Obrazac koji smo primetile odlikuje se u tome da se malo nas usudi da bude pretenciozna, naivna i slobodna u kreativnom radu. Uvek razmislimo dobro pre nego što počnemo da stvaramo, te tako i ograničavamo svoju kreativnost.

Zato smo osmislile Radionicu genijalki.

Na Radionici genijalki istražićemo kako se to osećaju pretenciozni muški geniji. Hvalićemo naše umetničke radove, stvaraćemo nesputano, pustićemo divlju kreativnu energiju da slobodno struji, a zatim će i nas svi slaviti!

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom događaju eksplozije kreativnosti. Pozivamo vas da dođete i proslavite sebe, sa sve šljokicama i šampanjcem. Pozivamo vas da i vi postanete inspirisane genijalke.

18.00-18.45 (dole)

Dvojstvo u nama: prezentacija i razgovor sa umetnicom Celia Shomal (Iran/Holandija)

Upoznaćemo umetnicu koja svoj rad zasniva na ličnom iskustvu: ona je mlada Iranka, imigrantkinja u Holandiji, suočena sa snažnim kontrastom između ova dva društva. U umetnosti vidi poeziju, životnu energiju i otpor za koji kaže da je neophodan. Fasciniraju je feminističke ideje i postkolonijalni razvoj istoka i zapada.

Razgovor moderira Ivana Smiljanić.

19.00-19.45 (dole)

Verujem u svesnu solidarnost

Džuvljarke – Lezbejska egzistencija Romkinja je prva studija&priča o lezbejkama u romskoj zajednici koju je podstakla feministička lezbejka Vera Kurtić iz Ženskog prostora, organizacije za osnaživanje žena iz marginalizovanih društvenih grupa, iz Niša. Kroz razgovor sa autorkom želimo da se približimo okrutnoj stvarnosti Romkinja koje su odlučile da ne zavise od muškaraca, dok žive u dubokom ćutanju i otporu u svojim naseljima i široj zajednici. Pričanjem stvaramo mogućnost povezivanja lezbejki iz raznih neizgovorenih romskih ženskih egzistencija sa drugim ženama koje vole žene.

Razgovara lepa mlađenović.

20.00-20.30 (dole)

ODBRANA. Feministička razmena umetničko-aktivističkih ideja Režija: Romana Caran Produkcija: ACT Women

Dokumentari film Odbrana obuhvata presek rada grupe ACT Women, koja je 2012.g. proslavila 10 godina postojanja i 10 godina izvođenja angažovanih uličnih performansa u gradovima Srbije, u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. “Organizovale smo i istoimeni festival 2012.g. sa ciljem kreativne razmene i afirmacija feminističke kulture kao prostora za razlike, dijalog, razumevanje i učenje. Okupile smo feminističke organizacije, festivale, inicijative, kolektive i pojedinke iz regiona koje se bave angažovanom umetnošću i pokazale smo bogatstvo jedne marginalizovane scene, scene sa periferije!”

21.00

Hor(or)hor - da li je to hor?

21.30

Večer Mme. Mooquelle.

Dobro došli na nezaboravno iskustvo. Upoznaćete pravo društvo. Ne ostajte pred vratima, uđite u kabare! Besmrtna, ozloglašena i sveže obrijana lično i samo za vas Mme. Monoquelle!

22.15

Rome is Not a Town

Muzička poslastica arogantnog i moćnog roka sa jakim primesama ambivalentnih melodija i upotpunjena direktnim, beskompromisnim i samouverenim tekstovima. Rome is Not a Town bend nastavlja tamo gde je poznata gotenburška muzička scena stala uspevajući da transformiše muziku u nešto novo, svežije, čistije i strahovito živo.

23.00-00.00

AFŽ YU DERNEK, veče najreprezentativnije muzike sa prostora bivše države, koju će za vas birati Direktor i Koviljka "Coco" GranataÂ

Po prvi put na BeFemu, uživaćete uz pesme masovnog uništenja, hitove meseca, jadranskim romansama, biserima jugovizija, muzikom sletova, himnama disko-klubova, letnjih terasa, đačkih ekskurzija, studentskih domova i JNA spavaonica! Zaplešimo zajedno uz lake note i infantilne tekstove!

Prateći program

www.romaroom.com 

Uđite u Majinu, Jeleninu ili Živkinu sobu kroz virtualne fotografije. Pronađite kratke filmove, zvučne zapise, slike... Dobićete priče Romkinja kroz interaktivan sadržaj… za početak….

ROMSKA SOBA - web dokumenatarac - autorka Sandra Mandić (Lupa Studio).

Silent disco corner 2

Grupa Femix predstavlja svoje muzičke kompilacije Femikseta, koje promovišu domaće ženske bendove i kompozitorke.

Velika želja, izložba Helene Janečić

Crteži u ovoj seriji predstavljaju izbor iz sketch book-a, i prikazuju moje shvaćanje svijeta i različitih odnosa.

Posveta su malim stvarima i njihovom željom da postanu važne.

Think inside the box with Pernilla Johansson

Imate li dileme vezane za aktivizam, ulogu civilnog društva u procesu demokratizacije, ili lični (feministički) razvoj?

Iskoristite ovu priliku da prodiskutujete o svemu ovome sa našom proročicom iz Kalifornije, Pernilla Johansson, koja ima životno iskustvo u rešavanju upravo ovakvih i sličnih problema. Uđite u kutiju i nađite odgovore!

Skandinavski kutak

BeFem “Beyond the Box” Photo Corner

BeFem Café

Café/Bar u KC Gradu je otvoren od 13.00 svakog dana.

Twitter

Pratite sve što se dešava u svakom trenutku na BeFem festivalu via hashtag #BeFem2014

Izvođači/ce, BeFem Festival 2014

Marina Marković

Marina Marković

Marina Marković. Rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Jovanovića. Od 2006. godine redovno izlaže u zemlji i inostranstvu (Americi, Japanu, Španiji, Švajcarskoj, Meksiku, …). Sa grupom umetnika inicirala je osnivanje nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd, u okviru koje deluje od 2010. godine ( http://www.trecibeograd.com). Dobitnica je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos (YVAA) za 2011. godinu. Član je The Drawing Center NYC od 2012. godine.
Lazara Marinković

Lazara Marinković

Lazara Marinković, "ratnica" u medijima i kulturi. Komunikolog. Jedna od osnivačica kvir kulturne organizacije IDAHO Belgrade. Od 2008. učestvuje u promociji i realizaciji raznovrsnih umetničkih i kulturnih projekata u zemlji i inostranstvu; tokom svog profesionalnog iskustva radila je kao PR i urednica digitalnih medija u PR agencijama i organizacijama civilnog društva sa fokusom na CSR i socijalne inovacije. Kao kolumnistkinja i slobodna autorka bavi se medijskom kulturom, feminizmom i socijalnim nejednakostima. Doživotna aktivistkinja za ljudska prava.
Zoja Borovčanin

Zoja Borovčanin

Zoja Borovčanin je aktivna na muzičko- teatarskoj sceni Beograda od ranih devedestih godna XX veka. Članica alternativnog teatra "Pozorište šešira" i nekoliko beogradskih alternativnih muzičkih grupa. Od 1998. godine stvara muziku i nastupa u grupi Lira Vega, koja trenutno funkcioniše kao duet.
Nina Đikić

Nina Đikić

Nina Đikić - ljevičarka, aktivistkinja i magistrica filozofije. Bavi se pisanjem, znanstveno-istraživačkim radom, bioetikom, transhumanizmom, borbom za ljudska prava i društvo bez nasilja i diskriminacije.
Biljana Ginova

Biljana Ginova

Biljana Ginova je aktivistkinja za ljudska prava i aktivna članica makedonskog civilnog društva još od devedesetih godina prošlog veka. U zadnjih petnaest godina zalagala se za prava manjina i radila je predano na osnaživanju različitih marginalizovanih grupa. Takođe, radi na osnaživanju i institucionalnom razvoju raznih aktivističkih grupa i organizacija u Makedoniji. Pre dve godine postala je suosnivačica i članica LezFem – grupe za podršku lezbejki i feministkinja. Cilj grupe je uvećavanje vidljivosti problema sa kojima se suočavaju lezbejke, kao i predstavljanje lezbejsko-feministkičke perspektive unutar LGBTI i ženskog pokreta u Makedoniji.
Sanja Pavlović

Sanja Pavlović

Sanja Pavlović je apsolventkinja novinarstva i komunikologije na fakultetu političkih nauka. aktivistkinja je u vikimediji srbije. inicirala je projekat femwiki koji za cilj ima povećanje broja članaka o ženama i veću zastupljenost feminističkog diskursa na vikipediji, kao i motivisanje žena da učestvuju u uređivanju sadržaja na istoj. takođe, uključena je u organizaciju aktivnosti beogradskog hakerspejsa.
Nina Đurđević Filipović

Nina Đurđević Filipović

Koristi biciklizam u aktivističke svrhe - za LGBT, ženska prava i za akciju suočavanja sa prošlošću. Jedna je od organizatorki prve “Beograd – Srebrenica” biciklističko - aktivističke ture, a učesnica obe do sada organizovane. Jedna od dve žene koje su putovale od Beograda do Splita 2014. godine biciklima u znak solidarnosti i podrške Split Pride-u, te u cilju promocije ženskog zdravlja i biciklizma. Kad okolnosti dopuste ,ide na duže solo ture biciklom i lokalne, jednodnevne, vožnje. Osim za aktivističke svrhe i putovanja, bicikl koristi i kao osnovno prevozno sredstvo po gradu.
Sanda Brumen

Sanda Brumen

Sanda Brumen, aktivistkinja, koordinatorica u Lezbijskoj grupi “Kontra”, gdje radi od 2005.g. Polje interesovanja: savjetovalište, izdavaštvo, istraživanja te kulturno - društvene aktivnosti. Sudjelovala je u organizaciji Zagreb Pride-a 2005.i 2006.godine. Članica je qSporta gdje trenira plivanje, organizira biciklističke akcije te se bavi pitanjem žena, posebno lezbijki u sportu. Također je članica triatlon kluba gdje trenira trčanje i plivanje na duge staze.
Paola Petrić

Paola Petrić

Paola Petrić je rođena u Beogradu 1975. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za nemački jezik i književnost gde je završila i master studije. Tokom studija je boravila na jednogodišnjem stručnom usavršavanju na Univerzitetu u Hanoveru, SRN. Uspešno je završila Diplomatsku akademiju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore 2005. godine. Radila kao asistentkinja u nastavi na predmetu Nemački jezik i književnost na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Od 2006.g. je zaposlena u Fondaciji Hajnrih Bel kao koordinatorka za projekte. Bavi se i prevođenjem.
Papergirl

Papergirl

Papergirl - art pokret, povezuje umetnost i javnost na nesvakidašnji način. Prezentuje i afirmiše umetnike, promoviše kreativnost i podstiče volonterizam. Projekat se sastoji iz otvorenog poziva za dostavu radova, izložbe, radionica i distribucije umetničkih radova pristiglih poštom od autora iz svih delova sveta. Radovi se, urolani u svituljke, u stilu Paperboy, raznosača novina u Americi, na biciklima dele slučajnim prolaznicima. Projekat je participativan, nekomercijalan i impulsivan. Svako ko želi može da učestvuje - slanjem radova ili pomaganjem u organizaciji radionica, izložbe i/ili distribuciji. Radmila Jeremić je pokretačica Papergirl Beograd pokreta, a deo je i SEE ICT ekipe koja se bavi razvojem domaće startap zajednice i pružanjem podrške startapima. Njen rad uglavnom je fokusiran ka podsticanju društveno angažovane umetnosti. Kreatorka je aplikacije Ostavi Ovde koja omogućava da na brz i jednostavan način pogledate gde možete ostaviti stvari koje vam više ne trebaju, a koje mogu usrećiti druge. Ranije je bila aktivna volonterka Centra za integraciju mladih.
Danilo Ćurčić

Danilo Ćurčić

Jedan od osnivača web portala Bajsologija koji se bavi promocijom biciklističke kulture i bicikla kao sredstva za postizanje održive urbane mobilnosti. Od nedavno Bajsologija sprovodi aktivnosti koje izlaze iz okvira weba i prete da mogu postati vidljive i van ekrana mobilnog telefona ili računara – trenutno podržava malu zajednicu kargo biciklista, sakupljača sekundardnih sirovina u njihovim pokušajima da unaprede svoje korišćenje bicikala u cilju ekonomskog osnaživanja. Kad ne vozi bicikl i ne bavi se stvarima oko bicikala, u svom radu uglavnom se bavi pitanjima koja se tiču društveno isključenih pojedinaca i pojedinki - pravima Roma i Romkinja, antidiskriminacijom i ostvarivanjem ekonomskih i socijalnih prava.
Dunja Kukovec

Dunja Kukovec

Dunja Kukovec, rođena je 1975. godine u Ljubljani. Kuratorka i zagovornica ne-rada. Diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Kurirala je veliki broj međunarodnih izložbi i festivala u oblasti novih medija i savremene umetnosti. Radila je kao ko-kuratorka Mesta Žensk (Grad žene) i producirala prvu Igor Zabel nagradu pod okriljem Erste Fondacije. Kao članica kolektiva Red Min(e)d, kurirala je 54. Oktobarski salon. Sada sa izabranom grupom saradnica radi na projektu novih tipova socijalnog udruživanja HoHo Lab (Household Lab) u okviru Udruženja za angažirano teorijo i umetnost MINA. Piše sve manje o novim medijima i savremenoj umetnosti, jer sve više razmišlja kako ponovo napisati rečnik sadašnjosti. Živi u Ljubljani, sa čamcem na polju.
Iva Čukić

Iva Čukić

Iva Čukić, rođena je 1983. godine u Beogradu. Arhitekta, istraživačica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde se trenutno nalazi na doktorskim studijama. Bavi se javnim prostorima i umetnošću, samoorganizovanjem i prostorno-kulturnim diskursom kroz arhitekturu, fotografiju i dizajn. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama i projektima. Članica je i jedna od osnivačica kolektiva Ministarstvo prostora. Ko-osnovala je i vodi program Ulične galerije. Ne živi u Beogradu na vodi.
Iva Marčetić

Iva Marčetić

Iva Marčetić, rođena je 1982.g. u Banja Luci. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Članica Pulske grupe s kojom 2009. godine organizovala kongres Grad postkapitalizma, i uredila istoimenu knjigu. Bila je stipendistkinja Akademie Schloss Solitudea. Kao članica Pulske grupe izlagala na Venecijanskom Bijenalu arhitekture 2012. godine. Tekstove na temu arhitekture i urbanizma objavljivala u Zarezu, Le monde Diplomatique, Biltenu, Vizkulturi i drugim. Živi u Zagrebu. Radi u udruzi Pravo na grad.
Dubravka Sekulić

Dubravka Sekulić

Dubravka Sekulić, rođena je 1980. u Nišu. Arhitektica, istraživačica. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, trenutno na postdiplomskim doktorskim studijama na ETHZ u Cirihu. Od 2003. godine radila je na različitim programima nastave arhitekture u zemlji i inostranstvu. Aktivno sarađuje sa centrom kuda.org iz Novog Sada i Pravom na grad iz Zagreba. Bila je stipendistkinja Akademie Schloss Solitudea i istrazivacica na Jan van Eyck akademiji. Napisala je i uredila više knjiga. Živi u pokretu.
Marko Miletić

Marko Miletić

Marko Miletić je apsolvent na studijama istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, radnik u kulturi, član Kontekst kolektiva. Piše kritičke tekstove o polju kulture i medija, sa trenutnim fokusom na pitanja produkcionih odnosa. Deo je uredničkog tima portala www.masina.rs.
Marija Ratković

Marija Ratković

Marija Ratković, rođena je 1982. godine u Šapcu. Teoretičarka i radnica u kulturi. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, doktorske studije završila na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi u kulturi i umetnosti, od 2006. godine aktivno izlaže i sarađuje sa umetnicama i umetničkim kolektivima u zemlji i inostranstvu. Ko-osnivačica Inicijative za savremenu umetnost i teoriju, i novomedijske platforme awol (always online). Patriotkinja, bavi se kulturom sećanja. Više voli bicikl nego Beograd na vodi.
Tiiiit! Inc.

Tiiiit! Inc.

Tiiiit! Inc. je mali, razigrani, živi plamen, koji dele tri devojke iz Skoplja u želji da uživaju u gradu u kom žive. Prvo pa žensko je njihov najvredniji kreativni produkt i predstavlja jedinstven festival u Makedoniji, čiji je cilj ponovno promišljanje značenja 8. marta, Međunarodnog dana žena, kontekstualizacijom istog u savremenom momentu. Otvaranjem novih prostora za kreativnu ekspresiju, mogućnosti za umrežavanjem i razmene znanja, Festival stvara nov prostor za preispitivanje, razmišljanje i zagovaranje borbe za unapređenje položaja žena u savremenim društvima. Njihov najnoviji projekat je Intimne mape ženskih gradova – radio program koji se emituje uživo iz automobila u pokretu, a biće realizovan u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije. Već su mapirale Skoplje i Zagreb, pa se Beograd čini kao perfektna lokacija za sledeću stanicu na njihovom putu.
Karin Ernberger

Karin Ernberger

Karin Ernberger završava doktorat na temu dizajna na Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) u Stokholmu. Ima master iz industrijskog dizajna sa Univerzitetskog koledža umetnosti, zanata i dizajna u Stokholmu. Karinina teza na KTH-u bavi se temom dizajna iz perspekitive kritike normi, te razvija nekoliko koncepata dizajna u tu svrhu. Karin često radi kao predavačica u privatnom i javnom sektoru, predavala je dizajn studentima/kinjama na vodećim švedskim školama umetnosti i dizajna.
Kamil Anderson

Kamil Anderson

Kamil Anderson je arhitektica , bavi se odnosima između arhitektonske forme i socijalnih normi. Radi za AIX Arkitekter, a trenutno je posvećena projektu interdisciplinarne studije kojim istražuje kako arhitektura i dizajn mogu uticati na promenu obrazaca ponašanja vezanih za potrošnju energenata.
Anja Kocman

Anja Kocman

Anja Kocman je diplomirana kulturološkinja i horska pjevačica (amaterska, ali ipak neumorna). Od 2009.g. je dio organizacijske ekipe Međunarodnog feminističkog i queer festivala Rdeče zore (Red Dawns). U martu 2014.g. je sa ekipom aktivistkinja osnovala Feministički pjevački hor Z'borke.
Danijela Zajc

Danijela Zajc

Danijela Zajc je diplomirana pedagoginja i sociologinja kulture. Već šest godina je deo programske ekipe međunarodnog feminističkog i queer festivala "Crvene zore". Suosnivačica je i pevačica u feminističkom pevačkom horu "Z'borke". Bliska joj je umetnost, sport, veganska hrana, feministički aktivizam i povezivanje različitih aktivističkih grupa koje se navedenim bave.
Danaja Grešak

Danaja Grešak

Danaja Grešak, aktivno se bavi pitanjem roda još od studentskih dana. Pridružila se timu Rdeče zore 2009. godine. Ko-organizatorka je međunarodnog feminističkog i kvir festivala Rdeče zore , koji se održava svakog marta u Ljubljani. Takođe je ko-organizatorka dešavanja vezanih za Crveni ciklus Crvenih zora – koji imaju za cilj da dovedu što veći broj ne-heteroseksualnih muškaraca na binu. Velika je podržavateljica riot grrrl slogana „Devojke napred!“. Nekoliko godina je i radila kao didžejka DJane Fumarola, uglavnom puštajući indi, post-pank pesme koje izvode žene.
Ustaničke socijalne radnice

Ustaničke socijalne radnice

Ustaničke socijalne radnice je feministička grupa oformljena tokom masovnih demonstracija u Sloveniji, zime 2012.godine. “ Naš cilj je da pojačamo vidljivost pitanja koja uvek ostaju na margini, čak i u kontekstu masovnih pobuna, političkih promena i velikih socijalnih pokreta. Želele smo da stavimo akcenat na uvođenje feminističke i antikapitalističke analize, ali ,takođe, htele smo da iskoristimo naša znanja i iskustva kao socijalne radnice kako bi dale glas pričama ljudskih života (siromaštvo, život u ludnici, u kolektivnim centrima, itd). Mi smo nehijerarhijska grupa koja se suprotstavlja patrijarhatu, svim formama autoriteta, hijerarhije i kapitalizma. Naš rad se zasniva na intervencijama i direktnim akcijama u javnim prostorima (akcije grafitiranja po ministarstvima i Fakultetu za socijalni rad), učestvovanju u postojećoj antikapitalističkoj borbi (protesti protiv mera štednje), ali takođe i na samoobrazovanju i samooslobođenju. Prošle godine smo objavile feministički kalendar i učestvovale smo u organizaciji marša protiv seksizma.“
Hana Hejnz Hard

Hana Hejnz Hard

Hana Hejnz Hard radi kao projektna menadžerka za RFSL Ungdom, Švedsku omladinsku federaciju za lgbtq prava. Takođe, jedna je od dvoje glavnih odgovornih urednika/ca za veb stranicu Transformering.se.
Karl Akerlund

Karl Akerlund

Karl Akerlund radi za RFSL Ungdom, Švedsku omladinsku federaciju za lgbtq prava, kao projektni menadžer i jedan je od dvoje glavnih i odgovornih urednika/ca za veb stranicu Transformering.se. Transformering.se osnovan je 2009. godine kako bi se trans omladini omogućio pristup informacijama od značaja. Transformering.se je trenunto primarna veb stranica u Švedskoj koja se bavi trans pitanjima i glavni cilj joj je da osnaži trans omladinu po pitanjima ličnih odnosa i pristupa informacijama o pravima, zdravstvenoj zaštiti, seksu i vezama.
Helena Janečić

Helena Janečić

Helena Janečić je slikarka i strip crtačica. Njena umetnička produkcija se kreće od slika velikih formata preko strip crteža do muzičkog performansa. Tematski se osvrće na queer svakodnevicu, kulturno nasleđe i neistraženu ili zanemarenu queer istoriju u lokalnim zajednicama.
Maja Marković

Maja Marković

Okupirana praćenjem savremene umetnosti često boravi u muzejima, galerijama, ateljeima i alternativnim prostorima. U slobodno vreme radi kao novinarka, a stalno je zaposlena u Heleninom imaginarijumu.
Noah Pintarić

Noah Pintarić

Noah Pintarić režira, montira i snima. Potpisuje režiju glazbenih spotova za Let 3, Lollobrigidu, Detour, Afion i druge, te dokumentarnih filmova Bože čuvaj Le zbor (2009) i Transgenderosity pt. 1 (2009). Režirao je i montirao brojne edukacijske i namjenske filmove.
Sara Parkman & Samanta Olanders

Sara Parkman & Samanta Olanders

Sara Parkman, folk muzičarka i novinarka. Živi u Stokholmu, ali je poreklom iz Angermanlanda. Svira u bendovima Piano Maskinen, Den Nya Alliansen, ali nastupa i kao solo izvođačica. Samanta Olanders je nezavizna muzičarka. Živi u Halsinglandu. Poznata je po svojim angažmanima u bedovima Beata Bermuda i Den Nya Alliansen.
Seven Mouldy Figs (7MF)

Seven Mouldy Figs (7MF)

Seven Mouldy Figs (7MF) je alter-rock bend iz Zagreba. Osnovan je 2012, a aktivan od trećeg mjeseca 2013. godine. Uz poneke promjene u postavi, bend na ljeto 2014.g. postaje trio i nastavlja u pomalo eksperimantalnom smjeru s Laurom N. (bubnjevi i back vokal), Laurom M. (bas gitara) i Lucijom (gitara i vokal). 7MF iza sebe ima dva EP-a, mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i BiH i izvodi samo autorske pjesme na engleskom jeziku. Članice: Laura N. (Nemunemutan) - drums/back-vocals, Laura M. - bass guitar, Lucija - vocals/guitar
maRie cheRie je Lana Prerad

maRie cheRie je Lana Prerad

maRie cheRie je Lana Prerad, rođena u Zagrebu sa trenutnim staništem na relaciji Banja Luka – Beč. Njeni setovi su uvijek nabijeni političkim porukama i female scream sloganima. Ne voli da se žanrovski ograničava, ali uglavnom je to electroclash, mada tu upliva i techno, indie, čak i deep house, minimal i sub žanrovi. Od 2008. godine je sinonim za disko urnebes. Aktivno promoviše i afirmiše mlade kvir i feminističke umjetnice/ke. https://www.facebook.com/pages/maRie-cheRie/1404108123163402
https://soundcloud.com/marie-cherie http://www.mixcloud.com/maravisnjica/
Frans i Hele

Frans i Hele

Frans (na slici) i Hele su dve umetnice iz Norveške koje rade na pitanjima roda i identiteta. Umetnost koriste kao način suprotstavljanja i destabilizacije heteronormativnosti, kako bi nenormativnim rodnim otelotvorenjima omogućile veću vidljivost i vrednost. Drže seminare i organizuju radionice sa umetnicima/ama i ne-umetnicima/ama, na kojima učesnici/ce uče o teoriji heteronormativnosti, te preispituju i svoje stavove.
Ana Jovanović

Ana Jovanović

Ana Jovanović (1980) je feministkinja čije je polje interesovanja mogućnost feminističkog delovanja na i uz pomoć interneta. Istoričarka i masterka rodnih studija po obrazovanju, autorka je feminističkog bloga "Izvan kuhinje" i članica feminističkog kolektiva "Žene sa Interneta". Radi kao nastavnica istorije u srednjoj školi.
Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić je diplomirao osnovne studije Filozofskog fakulteta u Nišu, odsek sociologija. Na istom fakultetu se kvalifikovao za zvanje socijalnog radnika. Završio je master studije sociologije i socijalne antropologije Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti (Mađarska), kao i master program studija jugoistočne Evrope na Nacionalnom univerzitetu u Atini (Grčka). Objavljivao je za časopis "Teme" i dvonedeljni kulturni dodatak "Beton" , lista Danas.
Ana Andrejić

Ana Andrejić

Ana Andrejić je doktorantkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Završila je master studije roda na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Bavi se istraživanjem konstrukcije identiteta u online komunikaciji, posebno u pro-anoreksija online zajednicama i u komunikaciji oko pitanja zdravlja i roda, kao i teorijskim problemima koje otvaraju nove tehnologije komunikacije i biotehnologije.
Milica Batričević

Milica Batričević

Milica Batričević i dalje studira sociologiju u Beogradu. Završila je Ženske i kvir studije. Snima dokumentarce, bori se protiv svih oblika hijerarhijskih sistema i kada ima vremena, uređuje jednu zvezdarsku terasu sa najlepšim pogledom na svetu.
Mina Damnjanović

Mina Damnjanović

Mina Damnjanović, rođena je 1985. godine. Diplomirala na Filozofskom fakultetu, odsek andragogija. Aktivistkinja je Labrisa od septembra 2013. godine. Trenutno je na master studijama roda gde se bavi preispitivanjem uticaja različitih faktora pri konstrukciji našeg identiteta. U tom kontekstu, kao aktivistkinja i feministkinja, svoja polja delovanja vidi upravo kroz čačkanje svega što se uzima kao dato, samorazumljivo i neupitno.
Nemanja Marinović

Nemanja Marinović

Nemanja Marinović je završio Ženske i Kvir studije i privodi kraju studije sociologije. Strastveni je konzument masovne kulture, feminističke i kvir teorije. Trenutno angažovan u Centru za marginu i Centru za integraciju mladih i svaki slobodan trenutak poklanja predivnim klincima iz Svratišta za decu, uključenu u život i rad na ulici.
Aleksandra Vladisavljević

Aleksandra Vladisavljević

Aleksandra Vladisavljević je preduzetnica koja se bavi razvojem poslovanja i preduzetništva, kroz obuke i poslovno savetovanje u različitim oblastima poslovnog razvoja. Posebne teme u kojima pruža podršku su rast poslovanja, unapređenje upravljanja, inovacije, kao i strateško i poslovno planiranje. Aleksandra je takođe dugogodišnja aktivistkinja, koja se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti i to sa posebnim fokusom na preduzetništvo i zapošljavanje žena i mladih. Od 1998.g. aktivna je u ženskim organizacijama. Inicirala je i učestvovala u više feminističkih inicijativa koje su doprinosile i još uvek doprinose ženskom ekonomskom i političkom liderstvu na Balkanu.
Minda Jalling

Minda Jalling

Minda Jaling je ilustratorka i dizajnerka iz Stokholma. Njen rad je koncetrisan oko tema političkog aktivizma, klase i roda, a trenutno razmatra mogućnosti uvrštavanja ovih tema u umetnost i komunikacije. Otvorila je galeriju „Lokal 78“ u Stokholmu, organizovala nekolicinu radionica i objavila nekoliko fanzina o mladim feministkinjama umetnicama. Trenutno radi kao ilustratorka za političku organizaciju Unga Feminister i Fatta!.
Johanna Palmström

Johanna Palmström

Johanna Palmström je novinarka, koja najčešće deluje i piše u oblastima vezanim sa feminizam i aktivizam. Od 2011. godine je ko-urednica švedskog feminističkog magazina Bang. Takođe je radila u Kvinna till Kvinna fondaciji u Švedskoj.
Tajana Broz

Tajana Broz

Tajana Broz, diplomirala je politikologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radi u CESI - Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje od 2006. godine, a trenutno je koordinatorica udruge i voditeljica programa Društveni aktivizam i politički procesi. Od 2009. godine urednica je portala Libela.org. Primarno područje rada i interesa joj je osnaživanje žena za društveno - politički angažman, analiza političke participacije žena i mladih, analiza, zagovaranje i edukacija za provedbu rodno osviještene politike na lokalnoj razini te razvoj civilnog društva. Urednica je nekoliko brošura, analiza i članaka.
Nenad Porobić

Nenad Porobić

Nenad Porobić radi kao koordinator programa SIT Study Abroad: Srbija, BiH i Kosovo – studije mira i konflikta na Balkanu. Član je umjetničko-teorijskog kolektiva Radna grupa Četiri lica Omarske koji istražuje strategije proizvodnje memorijala kroz medij društvene skulpture. Završio je osnovne i master studije iz elektrotehnike na Univerzitetu Arkanzasa u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođen je 1977. godine u Mostaru, a živio je i u Zadru i Sarajevu (SFRJ). Živi i radi u Beogradu.
Josip Šipić

Josip Šipić

Josip Šipić – rođen u Splitu 1979.g. Magistrirao rodne studije na Central European University u Budimpešti. Polaznik je doktorskog studija Komparativna politika na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje trenutno radi kao asistent u Centru za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija. Znanstveni i istraživački interes usmjerio je na rodnu analizu medijskih sadržaja, rodne aspekte nacionalizma i državljanstva te političko djelovanje žena na desnici. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama.
Celia Eslamieh Shomal

Celia Eslamieh Shomal

Ja sam Selija Eslamieh Šomal (Celia Eslamieh Shomal). Rođena sam u Iranu/Teheran 1981.g. Odrasla sam u revolucionarnom društvu. Društvu koje je tražilo čudotvorni lek za sve svoje istorijske patnje. Moje detinjstvo bilo je pod uticajem rata između Irana i Iraka i njegovih posledica. U ovoj situaciji, umetnost mi je uvek pomagala da razumem druge ljude i delim svoje ideale sa njima. Godine 2009. počela sam da studiram likovne umetnosti / video art u Holandiji i sada sam na master studijama likovnih umetnosti na Holandskom umetničkom institutu (DAI).
Studio Naiv

Studio Naiv

Studio Naiv je grupa, radionica, i ime. Čine je: Sofia Vigand, umetnica, performerka i producentkinja u kulturi, obrazovana u političkoj i izvođačkoj umetnosti. Mikaela Knap, glumica i performerka, osnivačica feminističke, antinormativne performerske grupe „Per.får.mens“. Njeno obrazovanje, između ostalog, tiče se umetnosti političkih performansa. Ana Nordenstrom, muzičarka koja stvara elektro-pop muziku. Umetničko ime joj je Call me. (Foto) Sa leva na desno: Ana Nordenstrom, Sofia Vigand, Mikaela Knap.
Lepa Mlađenović

Lepa Mlađenović

Lepa Mlađenović, feministička lezbejka, konsultantkinja, antifa aktivistica.
ACT Women

ACT Women

ACT Women je feministička umetničko-aktivistička grupa. Polazeći od ključne ideje feminističke teorije da je privatno političko, odlučile smo da kombinovanjem umetničkih i aktivističkih sredstava (kao suštinski srodnih) i spajanjem našeg aktivističkog i pozorišnog iskustva delujemo u pravcu stvaranja javnog prostora aktivističkog delovanja kroz forme umetnosti. Smatramo da je to značajan način da se dopre do ljudi / javnosti, koji premošćuje jaz i prevazilazi prepreke koje ponekad postoje između ženskih grupa i šire javnosti. www.actwomen.org
META ERŽENIČNIK

META ERŽENIČNIK

Pevačica, animatorka, imitatorka i aktivistkinja dobre volje. U svom radu kroz glazbene pejzaže istražuje i integrira pozorišnu umetnost, kabaret formu, interaktivnost publike i umetnost transformacije. Osnivačica je muzičke grupe Cabaret Band i stalna članica teatarske grupe Rdeči kabaret.
Rome is Not a Town

Rome is Not a Town

Rome is Not a Town je bend osnovan 2012.g. Osnovale su ga muzičarke koje sviraju i u drugim bendovima. Rome is Not a Town bend nastavlja tamo gde je poznata getenburška muzička scena stala postižući transformaciju muzike u nešto novo, svežije, čistije i strahovito živo. Rok'n'rol se uglavnom smatra muškim poljem delovanja, tako da ove muzičarke deluju u cilju promene datog stava. Veruju da svaka osoba ima pravo da bude šta god želi, a glavni cilj je da svako ima prava da pokuša da se ostvari na kom god polju želi. „Svi bendovi treba da su feministički nastrojeni, sve drugo nam je besmisleno“, kažu članice benda. Smatraju da je od vitalnog značaja sačuvati originalnu andergraund scenu i radije bi bile deo te scene nego deo rastuće, tržišno orijentisane pop-kulture. Članice benda su: Kajsa Poidnak (gitara i vokali), Suzana Brandin (gitara i vokali), Ema Vatring (bas gitara i vokali), Karolin Kabat (bubnjevi). Sve članice benda primarno sviraju u drugim bendovima, a ovaj bend za njih predstavlja nešto novo i sveže.
Europa Europa

Europa Europa

Europa Europa je antinacionalni kabare koji se bavi migracionim politikama, projekat umetničke grupe Ful, u saradnji sa The Knife. Muziku je producirala grupa The Knife, ekskluzivno za ovaj kabare. Uz ples, ljubav i divljenje, kabare Europa Europa slavi stotine hiljada ljudi koji uprkos kamerama, smrtonosnim vodama, bodljikavoj žici, nasilju i snažnom političkom otporu, svake godine uspevaju da pređu unutrašnje i spoljašnje granice Evrope. Granice koje su iz dana u dan sve više nadzirane.