biro jednakost

Biro Jednakost

Tokom meseca septembra Befem je pokrenuo inicijativu Biro Jednakost, u kojoj smo zajedno sa pratiteljkama i pratiocima sa naše facebook stranice tragale i arhivirale imena žena koje su aktivne, pišu, misle i proizvode znanja, naročito u oblastima o kojima u medijima uvek govore muškarci. Na taj način htele smo da započnemo promenu medijskih politika i nastavimo sa radom na boljoj reprezentaciji žena.

Biro Jednakost inspirisan je švedskom inicijativom Rättviseförmedlingen, mrežom koja je praktično i konkretnim aktivnostima uspela da okupi više od 60 000 ljudi u njihovu onlajn mrežu i pomogne urednicima/ama, organizatorima/kama festivala i kompanijama da unaprede heterogenost i raznolikosti u javnom diskursu.

Pošto su (sa)govornici koji se pojavljuju u medijima skoro uvek muškarci, bez obzira na temu, mi želimo da ponudimo višeglasje i različita čitanja stvarnosti. Ne želimo da slušamo izgovore "Nismo našli ni jednu stručnjakinju da govori o tome"! Spremile smo liste sjajnih sagovornica i stručnjakinja iz različitih oblasti koje su integrisale rodnu perspektivu u polje obrazovanja, bezbednosti, sporta, kulture, koje će vam biti uručene, kao i mali Vodič za bolju medijsku reprezentaciju žena.

I ovo nije kraj. Biro Jednakost nastavlja sa svojim radom, doprinoseći promeni medijske slike u budućnosti.

Kratak vodič za strategije otpora

LISTE STRUČNJAKINJA - POTENCIJALNIH SAGOVORNICA